Изложби

Изложба "Зрели и бесни". Седмица на съвременното изкуство 2015

Пловдив, 9 септември – 8 октомври 2015

Изложба "Зрели и бесни". Седмица на съвременното изкуство 2015


◊ СЪБИТИЕТО

Зрели и бесни
Седмица на съвременното изкуство 2015

9 септември – 8 октомври 2015

Откриване на 9 септември от 19 часа
Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня “Старинна”, бул. "6-ти септември" 179

Пресконференция – 8 септември, от 11 ч., в Център за съвременно изкуство Баня „Старинна“.


„Ти не си твоята работа. Ти не си парите, които имаш в банката. Ти не си колата, която караш. Ти не си съдържанието на портфейла си. Ти не си проклетият си костюм. Ти си всепокорният всемирен боклук.” - Тайлър Дърдън, „Боен клуб”, 1999.

Очаква ни 21-то издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив. Дистанцията на тези две десетилетия история, превърна това събитие в най-старото в България, което се провежда ежегодно и отразява най-актуалните процеси в съвременното изкуство. Тазгодишното издание потвърждава това с амбициозната изложба, която ще бъде представена и която ще се превърне в най-важния международен, културен акцент в програмата на града тази есен.

"Зрели и бесни" е нейното провокативно заглавие и е дело на базирания във Виена български куратор Борис Костадинов. За пространството на Баня "Старинна", той е селектирал 18 известни артисти – живеещи и работещи в Европа, САЩ и България. Сред тях са международната звезда Оливер Реслер, както и Ангелика Кринцингер, Камен Стоянов, германецът Йос Дигел, Лъчезар Боявджиев, Иван Мудов, Правдолюб Иванов и др.


"Зрели и бесни" е голям проект, който е конструиран около парадигмите на „Х-поколението”. Генерацията - заключена в историческия прозорец рамкиран от падането на Берлинската стена (1989) и Световната финансова криза (2007-2008).

Това са днешните 40-годишни. Когато Желязната завеса падна – те бяха почти деца, но те трябваше да забравят всичко, на което бяха учени дотогава и да свикнат моментално с една нова действителност. Светът на свободата, MTV, интернет, техно парадите и супермоделите – един красив свят без граници и пълен с възможности. Те бяха наивни и посрещнаха изпълнени с оптимизъм новото хилядолетие, което само след 7 години не се поколеба да ги разочарова. Световната криза сложи край на безкрайно продължилото безгрижно детство на „Х-поколението”. Историята им отреди ролята да бъдат свидетели на края на социализма, а днес – най-вероятно и на края на капитализма (във вида в който го познаваме). Днес те са по площадите – от Ню Йорк до Атина и от Мадрид до Истанбул. Бесни, недоволни, разочаровани, объркани...


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Зрели и бесни" събира гледните точки на артисти на възраст между 33 и 50 години. Те ни разказват за феномена „криза на средната възраст”, за обществения хаос, който се превръща в личен, за утопиите превърнали се в антиутопии. Но изложбата не е песимистична. Представените творби задават въпроси и създават прогнози за бъдещето. За възможните варианти да се чувстваме по-уверени в днешния сложен и не много уютен свят.

Влизайки в централното помещение на Баня "Старинна", попадаме на огромната стълба на Правдолюб Иванов. Тя е висока цели 5 метра и е символ на житейския път и обществената система. Някак си ни се иска да се покачим нагоре, но се страхуваме да го направим, виждайки нестабилната конструкция и осъзнавайки колко лесно можем да паднем стремглаво надолу.

Една от звездите на международната сцена - Оливер Реслер, представя своето произведение  „Вземи площада”. Видео-инсталация, която ни прави свидетели на Occupy Wall Street, социалните сблъсъци в Мадрид и окупираните площади в Атина. Ще видим техните герои - лице в лице.

Даниела Костова разказва историята на момичето, което се грижи за малката й дъщеря в Ню Йорк. Андрогинната детегледачката е известен фотомодел, позиращ само за мъжки фотосесии, а през свободното си време се превръща в жена, която гледа деца.

Ангелика Кринцингер е артист на една от най-влиятелните виенски галерии – Krinzinger. В своята серия фотографии, тя демонстрира един декадентски поглед към бароковото минало, търсейки ключ към настоящето. 

Емил Миразчиев се обръща към друг вид минало. Той прави интервю с дисидента Петър Манолов – за емигранството в Париж, за българската демокрация, и за пипалата на ДС.

Иван Мудов се появява като служител на бюро за обмяна на валута, Василена Ганковска и Боряна Венциславова документират живота на своите връстници, които не са емигрирали, а са останали в България, Луиза Марган ни изненадва с огромен скулптурен обект, а Камен Стоянов „ще преплува” банята със своята лодка. Тук е и филмът на едно от най-обещаващите по-млади имена на германската сцена – Йос Дигел.

В изложбата има и произведение на Лъчезар Бояджиев и Миряна Тодорова. Те излизат от възрастовите рамки на ”Х-поколението” – той е по-възрастен, а тя по-млада. Проектът им е може би първият опит за пряко сътрудничество между представители на две поколения в съвременното българско изкуство.

Седмица на съвременното изкуство се осъществява в партньорство с: Община Пловдив, Гьоте институт – България, Фондация Пловдив 2019 и с подкрепата на Австрийско посолство – София, Федерална служба на Канцлера на Република Австрия, Гауденц Б. Руф – Швейцария/България

Медийни партньори: БНТ, БНТ2, радио Катра ФМ, Медия кафе, Под тепето, Капана, въпреки.com


Автор: Art Today
04.09.2015 г. 13:35
Посетено: 1240
Етикети: изложба, Баня Старинна, Пловдив, Зрели и бесни, Седмица на съвременното изкуство 2015
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21888-izlozhba-zreli-i-besni-sedmitsa-na-savremennoto-izkustvo-2015