Изложби

Изложба "ТЕТРАДА"

Изложба на Александра Рамирез, Мария Стамати, Мирослав Миронов и Светлана Костова в Арт салона на БНП ПАРИБА

Изложба "ТЕТРАДА"


◊ СЪБИТИЕТО

Новият сезон в Арт салона на БНП ПАРИБА се открива на 27.08.2015 год. с изложбата „ТЕТРАДА”, която представя картините на четирима млади и талантливи художници, възпитаници на Националната художествена академия: Александра Рамирез, Мария Стамати, Мирослав Миронов и Светлана Костова.

Събитието се провежда съвместно с Арт галерия „Париж-Москва”. Желанието, идеята и философията на галерията е редом с утвърдените имена, които изпълват нейната колекция, все по-често да дава поле за изява на „новата вълна” в българската живопис и графика. Заедно с тях да завземе непознати и оригинални арт пространства и обекти и така да подтикне публиката да открие, да възприеме, да заобича тези млади творци, които с ентусиазъм и непримиримост разбиват стереотипите, преобръщат визията ни за съвременния свят и ни повеждат в неочаквани, а може би, и за самите тях, посоки.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „ТЕТРАДА” не е аритметичен сбор от произведенията на четирима творци, а една своеобразна визуална композиция, в която всеки изпъква със своята своеобразност и ритмика, но същевременно хармонично се вписва в цялостната „партитура” от произведения. Всеки от тях, със своята специфична сетивност, реагира на обсебващото ежедневие и интерпретира обкръжаващия го свят. Нестандартната визия за стандартните ситуации в картините на Александра Рамирез, подчертана от разчупената композиция и експресивните цветове, влиза в спонтанен „диалог” с по-реалистичните „стоп-кадри” от уличния пейзаж на Мария Стамати. Към тях се включва, с непринуденост, малко намигване, но, може би и малко тъга, визията на Мирослав Миронов за роботизирането, отчуждаването на хората, разделени, едва ли не, непрекъснато от екрана на някой компютър или телефон. Светлана Костова, от своя страна, улавя моментни настроения, които втъкава в своите графики.

Крайъгълният камък, обединяващ произведенията на четиримата художници е непрестанното, трескаво търсене на онова „отвъд”, на загатнатия подтекст, на неясното, едва доловимо чувство за нещо неизказано, скрито в простите образи, форми, ситуации, които ни заобикалят. Артистите от „ТЕТРАДА” са част от това странстващо, “номадско” поколение артисти, „гъделичкано” от необуздана нужда да пътешества, да престъпва граници, да изследва (в буквалния и преносен смисъл) нови обекти и територии.

Изкушените от творчеството на младите художници ще могат да се насладят на творбите им до 15.09.2015 г. в салона на БНП ПАРИБА на бул. "Цар Освободител" 2 в София.

БНП ПАРИБА и Арт галерия „Париж-Москва” очакват всеки пленен от магията на изобразителното изкуство.


Автор:
Йорданка Костадинова
Публикация:
27.08.2015 г. 00:37
Етикети:
Посетено:
1158
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21864-izlozhba-tetrada