Изложби

Изложба „Бродираните кърпи на Поднепровието“ в Националния етнографски музей

По случай годишнината от Независимостта на Украйна

Изложба „Бродираните кърпи на Поднепровието“ в Националния етнографски музей


◊ СЪБИТИЕТО

По повод 24-та годишнина от Независимостта на Украйна, обявена на 24 август 1991 г., на 25 август (вторник), от 18.00 ч. Посолството на Украйна в Република България, лично Н. Пр. г-н Микола Балтажи и директорът на ИЕФЕМ – БАН доц. д-р Петко Христов ще открият изложбата „Бродираните кърпи на Поднепровието“ в залите на Националния етнографски музей.

Изложбата “Бродираните кърпи на Поднепровието“ е подготвена по инициатива на Днепропетровския Дом на изкуствата и представя един от символите на Украйна — бродираната кърпа. Ръководител на проекта е изкуствоведът г-жа Валентина Слобода. Майсторките на украинската бродерия демонстрират в своите работи най-характерните за Средното Поднепровие мотиви, техники и цветова гама. Повечето от тях се базират в творчеството си на традиционното наследство от миналото.

Широко разпространение в Поднепровието има украсата от растителни форми във форма „дърво на живота”, „родословно дърво”, „саксия”. От отдавнашни времена  майсторките на бродерията в Украйна се стремили да предадат величието и красотата на природата, менталната връзка със света на миналото и желанието за бъдещо развитие. В украсите на сватбените кърпи често се срещат птици, които се изобразяват по двойки и символизират любов и щастие. Интересно изглеждат „кумачевите“ кърпи, бродирани с бял конец на червен фон. Със специално великолепие на декорацията се отделят охристо-златавите кърпи, характерни за казашкия край.

За създаването на кърпите са използвани различни техники на бродерията: различни видове атлаз, кърпени шевове, венци, каландър, напречен шев, както и най-сложни за броене шевове: рязане, пробождане, кант, кокоши брод, славееви очички и т.н. Украшение на изложбата са кърпите с попълване на елементи на кърпени шевове, което създава впечатление за единство и в същото време динамично движение. Част от изложбата показва стилната украинска традиция на бродерията „бяло на бяло”. Тези кърпи са особено деликатни и предават големите възможности и виртуозността на майсторите.

След като разгледат изложбата от красивите обредни кърпи, които са изключителен феномен на украинския народ, посетителите на изложбата ще получат представа за светоусещането, изящността и колорита в украинското народно творчество.
Изложбата ще продължи до 5 септември.

Автор: ИЕФЕМ - БАН
23.08.2015 г. 15:56
Посетено: 1224
Етикети: годишнина, Украйна, изложба, ИЕФЕМ БАН, бродерия, Бродираните кърпи на Поднепровието
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21853-izlozhba-brodiranite-karpi-na-podneprovieto-v-natsionalniya-etnografski-muzey