Изложби

"Едничък миг" - изложба на Лора Маринова в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис, 12 август – 01 септември 2015 г.

"Едничък миг" - изложба на Лора Маринова в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Лора Маринова

„Едничък миг”

изложба живопис

12 август – 01 септември 2015 г.

Откриване на изложбата - 12 август 2015, сряда, от 18:30 ч.

Среща на художничката с медиите на 12 август 2015, сряда, от 12 до 13 часа в галерия Ларго на ул. "'Хан Крум" 8.   


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 12 август 2015 г. в сто и единадесетата си поред изложба Арт галерия "Ларго" ще представи варненската художничка Лора Маринова. След 2011-та и 2013-та година, това е третата самостоятелна изява на Лора в галерия „Ларго”. Настоящата си изложба художничката посвещава с много любов на дъщеря си Анна, която в навечерието на откриването също стана майка на момиче. Вдъхновена от това събитие, варненката ни залива с картини, пълни със светлина и оптимизъм. В темите на някои от творбите откриваме театрални по своето изпълнение композиции, пълни с кукли, оловни войници и приказни герои. Влизайки в този детски свят, ние сякаш усещаме върху себе си тънката, закачлива усмивка на авторката. Сякаш едно палаво дете е разхвърляло в безпорядък своите любими играчки, а те, като в приказка на Андерсен, са оживели в малките нощни часове. В миниатюрата „Бряг” една малка златокоса принцеса стои на прага на своето детство, изпълнена с очакване към света. От цялата серия творби, посветени на щастливото събитие, струи оптимизъм, еуфория, радост и вдъхновение.

Но, както е типично за Лора, вдъхновението преминава в размишление, а еуфорията се укротява от философския прочит на събитието. Новият член на семейството, малкото същество, което идва на този свят невинно и чисто, протяга ръчички към своето бъдеще. А неговите родители и прародители усещат нуждата от равносметка. Така, естествено идва и заглавието на експозицията – „Едничък миг”, провокирано от част от сонет на Шекспир:

„Като си помисля, че ЕДНИЧЪК МИГ
дели смъртта от радостното детство,
че тук като на сцена лик следи лик
се нижат, гаснат в звездното вълшебство,
че все под туй небе като листа
поникваме, живееме и мреме,
и жизнен сок ни дава младостта,
но губим красотата си след време...”


В едноименната творба „Едничък миг” Лора с носталгия отбелязва, че в залеза на дните си, обръщайки поглед назад, човек осъзнава, че животът му е бил като един-едничък, кратък миг във вечността. В „Сънувах ли те аз, живот”, вдъхновена от поема на Сергей Есенин, авторката олицетворява живота с краткия, ранно-утринен, пролетно-звънък, но илюзорен и бързо изчезващ миг на препускане на един хлапак на гърба на коня му, към едно розово бъдеще и светъл хоризонт. Кратък миг на младостта, който често, докато успеем да усетим, вече е отлетял.

Но това не е всичко. Лора обича да провокира зрителите и затова хвърля ръкавица към публиката с много интересна инсталация от тел и часовници, наречена „Ако можех времето да уловя”. Едно заключено в клетка време, един спрял, пленен миг от вечността, една замръзнала, статична кула от мигове, всеки от тях – един-едничък.

„Едничкия миг” е най-силното мерило в човешкия живот. Този миг може да бъде както върховен миг на блаженство, така и мигът, който превръща живота ни в кошмар. Този миг може да е мигът на апотеоз и безмерно щастие, който спира дъха ни. Но може да бъде и мигът на безмерен ужас, който парализира дъха ни и ни променя завинаги. Но както най-често поетите, хората на изкуството и философите ни напомнят, животът ни се осмисля или променя именно в този „Едничък миг”.

Не пропускайте представянето на една от най-значимите фигури във варненската живописна школа, потомствената художничка Лора Маринова. Изложбата продължава до 01 септември. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.

   
◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Лора Янкова Маринова е родена на 01 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. От 1997 г. до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. От 1985 г. е член на СБХ. Лора Маринова има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Дъщерята на известния варненски художник Янко Маринов печели своите почитатели през годините с нежния си, импресионистичен рисунък, изчистената, брилянтна палитра и естетските и добре подбрани теми в картините си. Лора участва редовно в международни и национални общи представителни изложби, а през 2007 г. се представя и в Първото международно биенале на миниатюрата в Русе. Лора Маринова има две номинации за живопис в престижния конкурс “Национални награди Алианц България” - през 2008 г. за картината си “Старост” и през 2010 г. - за портрета на баща си – художника Янко Маринов. Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
11.08.2015 г. 13:56
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21828-ednichak-mig-izlozhba-na-lora-marinova-v-galeriya-largo-varna