Изложби

Ретрограден Меркурий: анимирани реалности

Изложба дигитална анимация в галерия "Графит", Варна

Ретрограден Меркурий: анимирани реалности


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Графит” с любезната подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна и Посолството на Съединените американски щати представят изложбата дигитална анимация „Ретрограден Меркурий: анимирани реалности”, която включва произведения на международна селекция от артисти: Браян Алфред (САЩ), Карина Агилера Свирски (САЩ), Ейлин Боуви (Люксембург) и Джон Гилис (Белгия), Е-Тийм (Франциска Лампрехт и Хаджо Модерегер, Германия), Клиф Еванс (САЩ), Ян Налевка (Чехия) и Скот Гелбер (САЩ).

Откриване на изложбата на 08.08.2015 г. (събота) от 18:00 часа.

Проектът е куриран от Уилям Хийт (САЩ) и Желка Химбеле (Република Хърватска).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Заглавието на изложбата е свързано със специфичната оптична илюзия, наречена Ретрограден Меркурий. Три или четири пъти годишно, гледана от Земята, планетата Меркурий изглежда да се движи назад в своята орбита. В популярната астрология, Ретроградният Меркурий маркира интензивни периоди от време, в които нещата се объркват, сигнализирайки за необходимостта от размисъл и ревизия на живота ни. Това е време за преразглеждане на миналото и за предприемане на предпазливи стъпки напред. Цикълът на Меркурий е възприет, като причина за сериозни промени в курса на обществото; той ни дава шанс да израстваме като хора, да повишаваме взискателно осведомеността си, а и вероятно да правим крачки към радикална промяна.

Присвоявайки популярни образи на културата от телевизията, киното, интернет, вестниците, таблоидите и модните списания, артистите в изложбата манипулират изходни материали с различни естетически подходи и монтаж техники, като предлагат отражения върху нашите медийно наситени култури и несигурното ни бъдеще. Материята на тези анимации позволява присвоеният материал да бъде изгладен, колажиран, редуциран и абстрахиран, което от своя страна кара абсурдът на съвременния живот да проличава по-ясно.

Произведенията колективно резонират с вездесъщото чувство на тревога, един вид енергия, която изисква да разгледаме настоящите линии на поведение и политиките, които позволяваме да бъдат избрани за нас. Работите се борят със сложни теми, свързани с културата на спектакъла, ексцесиите на потреблението, икономиката и властовите отношения в епоха на глобализация и взаимосвързаност, като разкриват едновременно обаянието, но и критиката на артистите към нашата култура, общество и политика.

Автор:
Уилям Хийт, Желка Химбеле
Публикация:
04.08.2015 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21809-retrograden-merkuriy-animirani-realnosti