Изложби

Чудоглед @ eXAF

Изложба на Ина Валентинова и Вълко Чобанов

Чудоглед @ eXAF
Вълко Чобанов, "Великани", 2015, акрил


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата проследява срещата на всеки от двамата автори с привиденията из света на личната му психореалност. Като се възползват интуитивно от натрупванията в зоната на своето несъзнавано, те развиват визуални сюжети, осланяйки се на усета на свободното въображение.

Съсредоточаването в надординерната сетивност е изведено до семпли и нежни сентенции на опита. Страничният външен наблюдател е допуснат в условията на игра – която предполага размиване конкретиката на видяното, стимулира интерпретацията и съхранява крехкостта на споделеното.

Медиите, с които изложбеният проект комуникира, са живопис, рисунка, литография, офорт, резерваш и видео. В рамките на последната една година двамата артисти работят независимо по подготовката на своите творби, като впоследствие - в колаборация помежду си и спрямо условията на изложбеното пространство - те създават и една своя съвместна работа.

Изложбата е реализирана от eXAF.org с подкрепата на Наградата "Г. Б. Руф" за съвременно българско изкуство.



◊ ЗА АВТОРИТЕ

Ина Валентинова е родена в Русе през 1995. През 2014 се записва в бакалавърска програма "Визуални изкуства" в Хрьонинген, Холандия, а от 2015 предстои да продължи образованието си в програма "Текстил" на НХА, София. Работи в областта на илюстрацията и стрийт арта. Участвала е в изложби и визуални проекти в Австрия, Холандия, Хонг Конг, Полша, Швейцария, Румъния и България. През 2012 реализира първата си самостоятелна изложба "Flying Jellyfish and Fragrant Cakes" (галерия "Архис", Варна).

Вълко Чобанов е роден в Пловдив през 1991. През 2014 завършва "Сценография" в АМТИИ, а в момента е магистър в програма "Дигитални изкуства" на НХА. Работи в сферата на живописта, илюстрацията, видео арта и пърформанса. Участвал е в рaзлични групови изложби в България, както и в няколко чуждестранни проекта.


* * *


• Откриване на изложбата:
14 август (петък), от 18.30 ч.
Галерийно пространство eXAF, гр. Пловдив, бул. "Руски" №89

Работно време за посещение на изложбата: по предварителна уговорка (от 11.00 до 19.00)

За контакт и допълнителна информация:
info@exaf.org
тел.: +359882068473



Автор:
eXAF
Публикация:
04.08.2015 г. 03:57
Посетено:
1090
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21807-chudogled-exaf