Изложби

Кораб-музей „Дръзки“ отново отваря врати

Торпедоносецът-герой от Балканската война отново ще посреща на борда си посетители

◊ СЪБИТИЕТО

Кораб-музей „Дръзки“ отново отваря врати

От 4 август 2015 г. жителите и гостите на Варна могат да посетят кораб-музей „Дръзки“ – единственият в света запазен военен кораб от този клас, свидетел за първата голяма победа на Българските военноморски сили.
   
След ремонт, направен със средства от бюджета на Националния военноисторически музей, чийто филиал е Военноморският музей, торпедоносецът-герой от Балканската война отново ще посреща на борда си своите посетители. Ремонтът се наложи за заздравяване на опорите му и за предотвратяване на опасността от свличане. Отворени са и две помещения, в които е онагледена обстановката от времето на активната експлоатация на кораба и е представен фоторазказ за историята му.
   
Посещението на кораба може да стане в редовното работно време на Военноморския музей от 10.00 до 18.00 ч. с предварително закупен билет от касата на музея.

   
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОРАБ-МУЗЕЙ „ДРЪЗКИ“
   
След организирането на българския военен флот на Черно море (1897 г.) започва доставянето на нови бойни кораби. От 1904 г. до 1908 г. в корабостроителния завод на френската компания „Шнайдер & Сие“ са построени шест еднотипни торпедоносеца: „Дръзки“, „Смели“, „Храбри“, „Шумни“, „Летящи“ и „Строги“.
   
През Балканската война (1912-1913) торпедоносците охраняват района на Варненския залив и крайбрежието. На 7 (20) ноември 1912 г. във флота постъпват сведения за движението на турски транспортни кораби. Същата вечер капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силует на голям неприятелски кораб – крайцера „Хамидие“. В първите часове на 8 (21) ноември „Летящи“, „Строги“ и „Смели“ атакуват крайцера. Последен от дистанция 100 м атакува „Дръзки“ и торпилира целта, като нанася тежки повреди на турския крайцер.
   
При артилерийската престрелка парче от снаряд пробива втората димова тръба на „Дръзки“. Тази пробойна е запазена като свидетелство за първата победа на българския военен флот.
   
По време на Първата световна война „Дръзки“ и останалите торпедоносци изпълняват разузнавателни и охранителни задачи, поставят минни заграждения, превозват десантните части в Добруджа през есента на 1916 г. През Втората световна война извършват конвоиране и охрана на минните заграждения.
   
Торпедоносецът „Дръзки“ е открит като кораб-музей на 21 ноември 1957 г. в присъствието на командира му от Балканската война – капитан I ранг о.з. Георги Купов.
Автор: Военноморски музей
31.07.2015 г. 16:50
Посетено: 1249
Етикети: Варна, Военноморски музей, кораб, торпедоносец, Кораб-музей Дръзки
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21802-korab-muzey-drazki-otnovo-otvarya-vrati