Изложби

Изложба на Станимир Генов в ХГ „Владимир Димитров-Майстора“, Кюстендил

Произведения в три отделни серии, създадени специално за галерията

Изложба на Станимир Генов в ХГ „Владимир  Димитров-Майстора“, Кюстендил


◊ СЪБИТИЕТО

Художествена галерия „Владимир  Димитров-Майстора“, Кюстендил
представя

Изложба на Станимир Генов

6 август - 22 септември 2015
Откриване на 6 август, в 17.30 ч.

Куратор: Йово Панчев


Между 6 август и 22 септември в незавършената част на галерия „Владимир  Димитров-Майстора“, ще може да се види Изложба на Станимир Генов. Изложбата е съставена от три отделни серии, създадени специално за най-значимата галерия за живопис в страната – тази в Кюстендил. Сериите "Навън", "Искам те на мое място" и "Други" обединяват платна, инсталационно групирани в отделни композиции.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Серията "Навън", беше представена в галерия „Шипка 6“ на СБХ през декември, 2014 година и предизвика силен зрителски интерес. Тя предлага разгърнат в пространството художествен модел на вътрешния мир на автора. Произведенията, както и в предишни художествени проекти на Генов, извеждат класическата техника на високото изкуство в граничната територия на естетическия и пластически ексцес. Без да напуска, а напротив, задълбавайки в изящното като характеризиращо изкуството, авторът формулира нова йерархия в традиционната реалия, резултат или екзалтирана есенция на етичните катаклизми в съвременното общество.

Серията "Искам те на мое място" е въвеждаща за изложбата и е разположена в първата незавършена зала на галерията. Недвусмислено, с поканата, отправена в заглавието на серията, авторът въвежда зрителя в условното пространство на визуализацията на своя личен опит. С "Искам те на мое място", Станимир Генов предизвиква субективното като маниер на художествена работа и отношение. Това е процес, а в настоящата изложба и концептуален жест - проява на една традиция в живописта, която е едновременно радикална и изконна.

Серията "Други" обединява множество разноформатни композиции, които демонстрират на практика този процес на освобождаване от изобразителност по класически начин, който обаче носи тезата на радикална естетическа актуализация.

Станимир Генов (1982, София) завършва Националната художествена академия, специалност "Живопис" при проф. Б. Бояджиев. Работи с видео, инсталация и живопис като балансира, в работата си, концептуален заряд, чист експресивен изказ и създаване на комплексен художествен дискурс, в който зрителят активно преживява (срещата си с) изкуството.

* * *

За гостите от София е организиран транспорт (6 август, 14.00 ч.) от площад „Св. Александър Невски” (зад НХА). Записванията са на: stanimirgenov@abv.bg Mестата са ограничени.

Изложбата на Станимир Генов в ХГ „Владимир  Димитров-Майстора“, Кюстендил се реализира с любезната подкрепа на Гауденц Б. Руф, и „АртЕкспрес“ ЕООД. Курирана е от Йово Панчев.



Автор:
Йово Панчев
Публикация:
31.07.2015 г. 16:07
Посетено:
1551
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21801-izlozhba-na-stanimir-genov-v-hg-vladimir-dimitrov-maystora-kyustendil