Изложби

„Светът в представите на древните египтяни“ - публична лекция на проф. Сергей Игнатов

Откриване на изложбата „Среща с египетски жрец“

„Светът в представите на древните египтяни“ - публична лекция на проф. Сергей Игнатов


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 юли 2015 г. във връзка с откриването на изложбата на музея Лувър „Среща с египетски жрец“ в София, проф. дин Сергей Игнатов, директор на Български институт по египтология към Нов български университет, ще изнесе лекция на тема „Светът в представите на древните египтяни“.

Входът за лекцията и изложбата ще е безплатен за всички граждани на 23 юли от 18,30 ч. в Музея за история на София (бившата Централна минерална баня, пл. „Бански” 1). Във временната експозиция са подбрани и могат да бъдат видени 22 археологически находки. Те са обвързани с историята на жреческата институция в древен Египет от около I хил. пр. Хр.

Чрез Български институт по египтология на Нов български университет България се нарежда сред държавите, които активно участват в световната интелектуална надпревара по изследването на египетската култура. През 2015 г. се навършват 30 години от началото на преподаването и провеждането на научни изследвания в областта на Египтологията в България и 20 години от стартирането на първите програми по Египтология в областта на висшето образование в страната ни. През 1995 г. за първи път са приети студенти по Египтология в програмите на Нов български университет, като днес обучението се извършва в степените бакалавър, магистър и доктор. Нов български университет и Сорбоната, Париж имат съвместна докторска програма по Египтология.
От 2010 г. за първи път българската държава чрез Български институт по египтология, НБУ започна и работа по археологически разкопки в Египет. Първата българска археологическа мисия в Египет на БИЕ в последните години е и единствената българска археологическа мисия извън границите на България.

Учените от Института работят по разкриването, възстановяването, консервирането и публикуването на гробницата на жреца Пиай (ТТ 263) от епохата на Рамзес II. Гробницата се намира в Шейх абд ел-Гурна на западния бряг на река Нил в гр. Луксор. В този некропол са погребани високопоставени египтяни, живели в древния гр. Тива – столицата на Египет и света в продължение на столетия.

Изложбата „Среща с египетски жрец“ може да бъде видяна в Музея за история на София в периода 23 юли - 13 септември 2015 г.


Повече информация за работата на Български институт по египтология може да намерите на http://www.egyptology.nbu.bg/Автор: НБУ
23.07.2015 г. 13:47
Посетено: 1213
Етикети: изложба, Нов български университет, проф. Сергей Игнатов, публична лекция, Български институт по египтология
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21782-svetat-v-predstavite-na-drevnite-egiptyani-publichna-lektsiya-na-prof-sergey-ignatov