Изложби

"Цвят, звук, движение" - лятна изложба в галерия "Credo Bonum"

17 юли – 3 септември 2015

"Цвят, звук, движение" - лятна изложба в галерия "Credo Bonum"
Ангел Петков, Columnication.


◊ СЪБИТИЕТО

„Цвят, звук, движение”
Лятна изложба в галерия "Credo Bonum"

17 юли – 3 септември 2015
Откриване 16 юли, 18.30 ч.

Автори:

Георги Димитров
Ангел Петков
Николай Петков
РЕАКТИВ
Мария Чакърова


За повече от месец, залата на галерия "Credo Bonum" ще заживее по законите на геометрията, в ритъма на цвета, със звук и светлина. Изложбата „Цвят, звук, движение” събира художници, които гледат на изкуството като на задълбочено лабораторно занимание. Те работят както с класически живописни техники, така и с най-новите дигитални технологии.

Геометричната абстракция обединява живописта и рисунките на Георги Димитров, Мария Чакърова и Николай Петков. За тях фигуралния свят е останал да съществува на ниво геометрична форма, а цветът едновременно изразява преживявания и идеи, но е и композиран по законите на спектралния анализ, използвайки опита на Западноевропейския модернизъм. 

Изложбата си поставя за цел да разшири и провокира възприятията на зрителя. С работите на Ангел Петков и Студиото за интерактивни инсталации "Реактив", зрителят може да преживее изкуството отвъд повърхността на картината. Трите движещи се и светещи колони на COLUMNICATION (съчетание между думите колона и комуникация), усещат емоциите на посетителя. Те притежават сензори, които отчитат нервността на човешките движения, което кара инсталацията да променя своето поведение в съзвучие с човешкото присъствие.

И ако публиката е неволен участник в тази интерактивна игра с произведението на изкуството, то музикалната стена „МиРеЛа”, изисква активното участие на посетителя. Създадена първоначално за обществена среда, тя е групов музикален инструмент, приканващ към колективно музициране.

„Цвят, звук, движение” обръща внимание на едно специфично изкуство, родено като реакция на напрегнатия модерен свят. То стъпва върху някои вечни правила, като дава пълна свобода на тълкуване у зрителя, разширявайки границите на неговото сетивно познание.


◊ АВТОРИТЕ

Георги Димитров (1980) учи Политически науки и Международни връзки в Нова Зеландия. Основател е на "Безпредметна София" и на Ортогонал: международен форум за безпредметно изкуство.
   
Ангел Петков (р. 1989) учи в НБУ. Член-основател на Кинетик студио, www.kineticbg.com . В момента се занимава с интерактивен и индустриален дизайн.

Николай Петков е роден през 1967 във Враца. Завършва стенопис в ХА през 1994. През 1995-6 г. учи История и Теория на изкуството в The New School for Social Research, Ню Йорк. Доктор по изкуствознание от 2010 г., НХА, София

Реактив (Албена Баева, Стефан Дончев, Петя Боюкова и Иван Шопов) е студио, което създава интерактивни инсталации за реклама, музеи, изложби и фестивали.
www.reaktiv.bg

Мария Чакърова (р. 1972) завършва живопис в ХА през 2002 г. Работи в областта на нефигуративната живописна картина.







Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
13.07.2015 г. 15:42
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21752-tsvyat-zvuk-dvizhenie-lyatna-izlozhba-v-galeriya-credo-bonum