Изложби

"Нула форма" – изложба графика на Саша Панчич във Варна

14-30 юли 2015, Градска художествена галерия Варна

"Нула форма" – изложба графика на Саша Панчич във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

От 14 до 30 юли 2015 г. Градската художествена галерия Варна ще бъде домакин на изложбата на Саша Панчич "Нула форма".  

Саша Панчич е сръбски художник на свободна практика, който развива активна творческа дейност от 1988 година. Роден е в Босна и Херцеговина, град Мостар, в момента живее и твори в Белград, Сърбия. Завършва с магистърска степен Художествената академия в Белград през 1992 година. В периода 2007-2009 година е президент на Асоциацията на сръбските художници. Първата му самостоятелна изложба е през 1992 година и оттогава излага творбите си в множество самостоятелни и групови изложби и участва в международни събития – фестивали, пленери, семинари, изложения, проекти в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Русия, Австрия, Франция, Германия, Финландия, Тайланд.

Саша Панчич вече има свои почитатели и в България, тъй като това не е първата му изява у нас. От 2004 година насам има редица самостоятелни изложби и участия в колективни събития в София, Пловдив, Велико Търново и Варна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

За своето творчество Саша Панчич разказва:

„Своята изобразителна поетика базирам върху художествена практика, възникнала по отношение на ежедневната противоположна реалност. Би могло да се каже, че това е опит за реализация на личната свобода; опит да се намери онази необходима цялост на времето и пространството като предусловие за поява на такива художествени предмети, които, освен че задават определени въпроси, от време на време дават и отговори.

Моето изобразително творчество се опира на един динамичен процес на превръщане на двуизмерни повърхности в триизмерни предмети. Ако картината е характерна с плоската си природа, а обектите с триизмерните си свойства, тогава между тези две позиции съществува междинно пространство като едно общо поле на среща, по-точно казано, проникваща плоскост; на илюзии и реалности, на познато и непознато, на външно и вътрешно. Така повърхностите показват скрития си обем, заличават всяка реалност, базирана на перспективата, завъртат пространството към самото него. Получените форми стават отвори към тъмното пространство на непознатото. При срещата си с тези обекти, вие имате усещане, че те се формират именно в мига, в който вие ги наблюдавате и сякаш манифестират свойствата на субекти.“


Когато създава творба, авторът всеки път тръгва с идея, която може да е свързана с икономика, политика, екология, общество, личност... В своето творчество Саша Панчич е повлиян от романа на руския писател Евгений Иванович Замятин „Ние”, създаден през 1920 г. Той смята, че книгата е актуална, въпреки че е писана преди почти 100 години: „Обществената реалност, със своето съдържание, днес все повече напомня за романа на
Замятин „Ние”, като при това допълнително е обогатена с дигитален контрол и генетичен инженеринг.“ Панчич не споделя анализа на дълбочината на тази криза на критика Жан Клер (Jean Clair) и смята, че обществената отговорност на художника не е вече в политическото поле; тя е много на по-дълбоко поставена и се намира в онтологическа плоскост като рефлекс на застрашен вид.




Автор:
Сияна Струнчева
Публикация:
08.07.2015 г. 16:31
Посетено:
1104
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21741-nula-forma-izlozhba-grafika-na-sasha-panchich-vav-varna