Изложби

Пленерът по скулптура "Басарт" обедини русенски творци

Интервю с участниците

Пленерът по скулптура "Басарт" обедини русенски творци


◊ СЪБИТИЕТО

Организатори на пленера по скулптура “Басарт” в Русе са Скални материали АД - Русе и Община Русе. Пленерът, който за първи път се организира, съвпада с празниците на дунавския град в началото на месец май.

“Басарт” като симпозиум ще обедини усилията на творците да популяризират скулптурата сред любителите на изкуството. Намерението на организаторите е да се създадат не само високохудожествени творби от типа паркова скулптура, но и да се актуализира тази традиционна тема. Бариерата между творец и публика ще бъде премахната и всеки, който пожелае, ще има възможност да се докосне до творческия процес на участниците. Другата и не по-малко важна идея на организаторите е да се създаде традиция, която е необходима за самия град Русе.


◊ ПОВЕЧЕ

Имената на творците, които ще извайват пластики от русенски камък, са Зюхтю Калит, Илиян Трайков от Велико Търново, Димитър Грозданов - София, Дилян Хубанов, Ина Иванова, Мая Кубратова и Даниел Кънчев.

Зюхтю Калит и Дилян Хубанов споделиха, че този симпозиум е експеримент и ще положи началото на традиция в града ни. Според тях участниците са малко, но това не ги лишава от оптимизма, че може би следващата година ще има и автори от други държави. Десет дена ще трае откритият симпозиум: от 2 до 12 май. Кратък срок, в чиито рамки авторите трябва да направят скулптурите и да приключат. Освен това каменните изделия трябва да се аранжират в подходящата паркова среда.


◊ ИНТЕРВЮ СЪС ЗЮХТЮ КАЛИТ И ДИЛЯН ХУБАНОВ

Традиция ли е подобен пленер за града ни или поставяте началото му?

Зюхтю Калит: Опитваме се да дадем първоначален старт на идеята. Русе има много площи и паркове, които могат да приютят скулптурите. Така ще се създаде естетическо удоволствие за хората. Лично за мен е удоволствие да поема подобен ангажимент като кауза, мисия.

Хубаво е, че успяхме да сформираме екипа. Този пленер трябва да става ежегодно. Мисля, че това е на път ще стане традиция.

Къде ще работите?

Зюхтю Калит: Участниците ще работят в Младежкия парк в Русе, в близост до настоящата академия “Леонардо да Винчи”. Скални материали АД - Русе оказаха огромна помощ на авторите, защото предоставиха по заявка русенски камък. Много общини в последните години проявиха нужната изобретателност и успяха да вдъхнат живот на скулптурите. Така градската среда успя да се насели с интересни и авангардни фигури. Мисля, че и град Русе най-сетне успя да осъществи тази идея. Градът ни е уникален.

Темата на пленера е “Голото тяло”. Защо?

Зюхтю Калит: Всеки от авторите има свобода да интерпретира темата. Художникът носи у себе си женската чувствителност и изтънченост. Той е вселена, която подобно на жената ражда идеи и създава. Мотото на симпозиума е много подходящо. Ще потърся идеята за жената - вечната муза. Ще се опитам да дам пластичен еквивалент на идеята си.

Дилян Хубанов: Предизвикателството тук е, че формата трябва да бъде обобщена. Белотата на камъка и неговата мекота предизвиква друго отношение към предмета, който трябва да се извае. Идеята да се направят скулптури от камък в нашия град е добра. Металните фигури, които бяха  в града ни, отдавна ги откраднаха и претопиха. Нали все пак Русе се води европейски център, той има необходимост от подобно събитие. Редно е хората, които имат възможност да положат усилия, да спонсорират подобни идеи, а не само да се оплакваме, че нищо не става или че произведенията на изкуство се крадат. Въпреки кризата и недоимъка трябва да стават подобни пленери. В Белгия съм участвал на подобен симпозиум, те всяко лято канят творци от цяла Европа и творбите остават за организаторите.

Автор:
Лили Рачева
Публикация:
05.05.2006 г. 17:14
Посетено:
1442
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2174-plenerat-po-skulptura-basart-obedini-rusenski-tvortsi