Изложби

"България в цветове" - изложба на Браян Дейли

7 юли – 7 август 2015 г., Градска художествена галерия, Пловдив

"България в цветове" - изложба на Браян Дейли


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Съвременно изкуство“ представя

Браян Дейли
"България в цветове"


С подкрепата на Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ в България, Галерия "Стефан Стоянов", Галерия "Монев", Градска художествена галерия, Пловдив

7 юли – 7 август 2015 г.
Градска художествена галерия, Пловдив, ул. "Княз Александър" I, № 15

Откриване на изложбата: 7 юли 2015 г., 18:00-20:00 ч.
Официално откриване: 7 юли 2015 г., 19:00 ч.

По случай 25-годишнината от настъпването на демокрацията в България, американският художник Браян Дейли се отправя на фотографско пътешествие из страната, за да документира нейния политически електорат. По образец на негов подобен проект, озаглавен “Америка в цветове” от 2010 г. до 2012 г., Дейли се заема да документира широкото разнообразие и характер на българския гласоподавател след приключването на последните парламентарни избори през есента на 2014 г. Проектът отвежда него и екипа му из цяла България, от планините до равнините и бреговете на нашата богата откъм култура нация.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Включени в тази серия от фотографии са портрети в цял ръст на българските гласоподаватели, които са използвали бюлетината като средство да изразят своите надежди и желания относно бъдещето на страната. Това е обикновеният гражданин и работещ човек, застанал пред обектива, за да покаже своята позиция. Той не само посочва за кого е гласувал, но също така ни споделя неща за собствения си характер и личност. Дейли улавя през обектива си ловци, сервитьори, художници, собственици на магазини, работници във фабрики и много други, всички от които изразяват самоличността си чрез позите, вариращи от рефлективни до хумористични.

По време на проекта, Дейли заснема повече от 450 портрета, улавящи дълбочината на една култура, чийто произход датира от 5000 г. пр.н.е. От българина и турчина до рома и отвъд, така художникът улавя етническия характер на нацията, като също така не се ограничава с определена възрастова група, а вместо това подчертава различията в поколенията при младите и старите гласоподаватели, както и тези от градовете и селата, по този начин обхващащ цялата страна. От 450 портрета са подбрани 128 за изложбата с цел да бъде показано разнообразието и характера на демократична България.

За разлика от САЩ, България е политически разнообразна страна с много партии. Само по време на изборите през октомври 2014 г. повече от 25 политически партии взеха участие, като от тях 8 бяха избрани за членове на парламента. За да документира това политическо разнообразие, Дейли моли хората снимащи се за портрет да държат в ръката си табела с номера и цвета на бюлетината, която са пуснали по време на последните избори. Въпреки че табелите са ограничени до партиите влезли в парламента, тази серия от фотографии предлага един пъстър и завладяващ поглед над българския гласоподавател, както и над политическата система в страната. Въпреки че близо 50 процента от българите решават да не гласуват на последните избори, Дейли включва и тях в серията, като те държат черна табела изразяваща тяхното въздържание.

Сега България гледа напред, а тази портретна серия, озаглавена “България в цветове” документира 25-тата годишнина от настъпването на демокрацията като показва убедителен поглед към една държава на кръстопът, взимаща решения за своето бъдеще посредством бюлетината и правото си на глас. Както българската поговорка така лаконично, но и точно гласи: “Капка по капка – вир става”.

Автор:
Фондация „Съвременно изкуство“
Публикация:
06.07.2015 г. 13:41
Посетено:
1320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21725-balgariya-v-tsvetove-izlozhba-na-brayan-deyli