Изложби

„България в себе си кътам“ - изложба в ИЕФЕМ - БАН

Автентични български народни носии, накити, предмети за бита, снимки и др.

„България в себе си кътам“ - изложба в ИЕФЕМ - БАН


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 юли 2015 г. от 18:00 часа в Националния етнографски музей при БАН, площад „Княз Александър I Батенберг” 1, ще се състои откриването на изложба „България в себе си кътам“.

На изложбата ще бъде представена личната колекция от автентични народни носии и накити на Ваня Велкова, събирани и проучвани от всички етнографски региони на България в продължение на години. Повечето от носиите и накитите, които г-жа Велкова е наследила и съхранява, са от нейните два големи рода, други е получила дарение от възрастни хора или техни наследници. Заедно с това, тя събира, проучва и систематизира легенди и предания, песни и приказки във връзка със селищата, от които са притежаваните от нея народни носии.

Експонатите от уникалната колекция обхващат периода от края на XIX до 50-те години на XX век. В допълнение към колекцията от традиционни български костюми и накити, на изложбата ще бъдат представени стари и нови образци на калоферска дантела, копривщенско кене, автентични предмети за бита на българите от XIX и първите години на XX век, снимки и други.

Ваня Велкова е носител на Грамота и Паметен медал „Българино, знай своя род и език!”, Грамота „За заслуги и принос за съхраняване на историческата памет на Пловдив” и други отличия в България и чужбина.

Изложбата ще остане експонирана до 7 август 2015 г. в залите на Националния етнографски музей.


Автор: ИЕФЕМ - БАН
06.07.2015 г. 14:06
Посетено: 2978
Етикети: накити, изложба, ИЕФЕМ БАН, носии, Ваня Велкова, традиционни български костюми
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21723-balgariya-v-sebe-si-katam-izlozhba-v-iefem-ban