Изложби

„Кръгове на живота“ - изложба на Мауро Калестрини в галерия „Форум“, София

Първа изложба на италианския художник в България

„Кръгове на живота“ - изложба на Мауро Калестрини в галерия „Форум“, София


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Кръгове на живота“ е името на първата изложба в България на италианския творец Мауро Калестрини, която ще бъде открита на 30 юни 2015 г. и ще продължи до 19 юли 2015 г. в галерия „Форум“ в София (бул. „Васил Левски“ 93А).

В живота на всеки от нас има множество кръгове – големи или по-малки. За Мауро дори изложбата е един такъв кръг. В края на 2014 г. той за първи път посещава София. Силно привлечен от  съзидателния заряд на атмосферата, в която попада, той приема покана да направи самостоятелна изложба, която само 7 месеца по-късно е факт.

Мауро Калестрини е нетипичен художник – поне по две причини.

Първата: не се случва често един бизнес човек и да твори по начин, който ни кара да смятаме, че целият му живот е посветен на изкуството. Мауро Калестрини завършва икономика в Болоня и се отдава на семейния бизнес, но не спира да гради личната си връзка с изкуството. Рисува от началото на 90-те години. И към днешна дата продължава както да ръководи семейния бизнес, така и да твори.

Втората причина е свързана с техниката на творбите му, която използва  цветовото богатство и разнообразието на индустриалните отпадъци. С годините той развива и усъвършенства тази техника като я обогатява с един уникален елемент – докосването. Силата на тази техника творецът вижда в „мултисетивното“ провокиране на  възприятието на публиката.

Силата на „Кръгове на живота“ е в емоциите, които оживяват, когато очите срещнат картините.

Първата изложба на Мауро Калестрини в България включва тринайсет картини: Bambino che gioca („Дете, което играе“), Primavera („Пролет“), Inferno („Ад“), Paradiso di Mauro („Раят на Мауро“), Paradiso („Рай“), Sogno d’orato („Златен сън“), Cerchi della vita („Кръгове на живота“), L’Alba („Зората“), Nebbia („Мъгла“), Contrasti d’umore („Противоположни настроения“), Cuore infranto („Съкрушено сърце“), Silver Lake („Сребърно езеро“), Ruggine All’Alba („Ръжда призори“).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Мауро Калестрини е роден в италианско семейство в Асмара, Еритрея през 1968. През 1975 семейството му е принудено да търси спасение от избухналата в Еритрея революция - първо в Джибути, а след това в Сана, Йемен, докато се установи в Италия.

Мауро Калестрини израства в артистична среда, доминирана от влиянието на неговия дядо - художник. Завършва икономика в Болоня и се отдава на семейния бизнес, но не спира да търси личната си връзка с изкуството, така, както професионално я намира неговият брат – известен моден дизайнер.  

Започва да рисува през 1992 г. Първата му изложба (Модена, 1998 г.) е вдъхновена от идеята да претвори детските си спомени за изгубените колоритни изгреви на брега на Червено море в Джибути чрез техника, използваща цветовото богатство и разнообразието на индустриалните отпадъци. С годините развива и усъвършенства тази техника като я обогатява с един уникален елемент – докосването. Силата на тази техника Мауро Калестрини вижда в „мултисетивното“ провокиране на  възприятието на публиката.

През годините участва в няколко групови изложби в Италия, реализира и частни проекти. И към днешна дата продължава както да ръководи семейния бизнес, така и да твори. Дълбоко вярва, че изкуството превръща живота в  едно прекрасно пътуване във фантазиите ни.

През ноември 2014 г. за първи път посещава София за два дни. Силно привлечен от съзидателния заряд на атмосферата, в която попада, приема покана да участва в самостоятелна изложба. Седем месеца по-късно тази изложба е факт. Изложбата  ще бъде открита на 30 юни 2015 г. и ще продължи до 19 юли 2015  г. Домакин на изложбата е столичната галерия „Форум“ (бул. „Васил Левски“ 93А).





Автор:
Ирина Воденичарова
Публикация:
29.06.2015 г. 15:36
Етикети:
изложбаСофиягалерия Форум
Кръгове на живота
Мауро Калестрини
Посетено:
1208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21707-kragove-na-zhivota-izlozhba-na-mauro-kalestrini-v-galeriya-forum-sofiya