Изложби

Арт галерия "Le Papillon" представя Долорес Дилова с „Интимен екстериор“

Изложба живопис - от 29 юни до 24 юли 2015 г.

Арт галерия "Le Papillon" представя  Долорес Дилова с  „Интимен екстериор“


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Стилът на художника се оформя от многото работа. Сюжетите нахлуват през моите преживявания. Картината е продукт на дълги търсения, на много всеотдайност и професионализъм. Тя не бива да се харесва на всички, защото няма да се цени от никого.“ Долорес Дилова

 
Арт галерия "Le Papillon" има удоволствието да Ви представи магическия реализъм на добре познатата на ценителите на изкуството плeвенска художничка – Долорес Дилова със самостоятелна изложба от 29 юни до 24 юли 2015 г. Авторката, очароваща почитатели с колоритните си, зареждащи сетивата с енергия пейзажи ще представи живописни творби, обединени под мотото „Интимен екстериор“.

Картините в новата изложба са още един опит за емоционално съпреживяване с вълнението на морето, с топлината на светлината, с тъгата на залеза, с трепета на сините цветчета, с големия копнеж по красотата... Любимият й пейзаж от Каварна, проследяван и пресъздаван повече от петнадесет години, е превърнат в „Интимен екстериор”. Творбите са истинско предизвикателство за тълкувателите, въвличат емоционално зрителя да съпреживее и почувства дълбокия свят на художничката и приказна действителност. Образите са родени от екзотика, мистика, с магичната следа от морето в душата ѝ.

Морето за нея е изкушение, бягство, откровение, страст, опиянение от непознати цветове, вдъхновени и смирени пред красотата на непостижимата природа. Долорес Дилова е творец, за който цветът е един от основните изразни средства - и живот, и биография, и усещане, и спомени. В света на нейните картини няма правила и норми – всеки има усещането за свобода на мисълта, на възприятието, на настроението. Творбите й са убедително оптимистични, кипящи от енергия, лъчезарност, цвят, радост от живота. Своите  състояния и качества, които авторката придава чрез контраста на цветовете, на необичайната светлина, която облива композициите и акцентира отделни детайли в тях. Дилова е винаги искрена, преживяваща с цялото си същество света, който я заобикаля. На пръв поглед красиви, естетски и добре премислени, картините й всъщност притежават дълбок емоционален пласт. Пейзажи, преминали през нейната емоционалност, изчистени от излишната бъбривост на подробностите. Те са вътрешно изстрадани, истински и чувствени, придобили силата на откровение. Платната на Долорес са наситени с емоция до краен предел. На първо място тя се изразява в ярки, "остри“ един спрямо друг цветове – пламтящо червено, наситено синьо, нежно виолетово, приглушено розово, масленозелено, оранж, охра и всичко това примесено с едно особено седефено златно, което придава на картините още по-силно, искрящо излъчване. Боите са положени пастообразно и сгъстено, изграждайки богата и жива фактура.

За художничката е важно не да регистрира образите, а да ги насити с представи и впечатления, които да вълнуват и да провокират съзнанието. Самите платна са мистични и подобни на съновидения, направени на един дъх.

„Художникът рисува не само това, което има пред себе си, но и това, което вижда в себе си. Преследвам усещането за моя хармония в тюркоазените морета, пустите плажове, събраните чадъри, сребърните залези зад любимата къща на брега. Искам цялата тази натура и красота да поема на един дъх, като в пещ да я изгоря в душата си и я превърна в мой свят в картините ми.“

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Дъщеря е на художника Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Наследила светоусещането и таланта на своя баща, още на седемгодишна възраст тя става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия, с председател на журито Хенри Мур. Долорес Дилова завършва Художествена академия – София, специалност “живопис” при проф. Иван Кирков.

Участвала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Самостоятелни изложби: София – 1989, 1992, 1997, 1999, 2004, 2008, 2010, Париж – 1992, 1993, 2002, Канзас сити (САЩ) – 1993, 2000, Аоста (Италия) – 1994, Драма (Гърция) – 1998, Берлин (Германия) - 2001, Амстердам (Холандия) - 2004, Лондон - 2009, Москва - 2009, Хангджоу (Китай) -  2014.

Долорес Дилова е носител на първа награда в конкурса “Млад живописец” – 1987 г. и наградата на конкурса “Човекът и морето” – 1988 г., “Изложба на годината” за 1998 г., Голямата награда на СБХ на Биенале на малката форма, 2008 г., номинирана за Националната награда „В. Димитров-Майстора” 2013 г., Голямата награда за живопис на Биенале “Приятели на морето”, Бургас 2014. Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария и др.

От 1993 г. е създател и преподавател в Частната академия по изобразително изкуство “Жул Паскин”. През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. През 2003 г. е една от основателките на Женска либерална мрежа в България, а от 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на Фондация „Поддържане на изкуството в България.

Долорес Дилова живее и работи в София.


Автор:
Галерия "Папийон"
Публикация:
28.06.2015 г. 14:40
Посетено:
1671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21702-art-galeriya-le-papillon-predstavya-dolores-dilova-s-intimen-eksterior