Изложби

Изложба на Олег Мавроматти в галерия ИСИ - София

Институт за съвременно изкуство – София представя

Изложба на Олег Мавроматти в галерия ИСИ - София


◊ ИЗЛОЖБАТА

Идеална държава


Олег Мавроматти


26 юни – 01 август 2015
Откриване: 26 юни, петък, 18.00 ч.
   
В първата си, след 5-годишно отсъствие от България, изложба Олег Мавроматти представя серия рисунки, провокирана от разговора му с художника Олег Кулик в Ню Йорк тази пролет. Темата на този разговор е съвременно гореща – ИДИЛ, Ислямската държава в Ирак и Левант.

Определянето на религиозния фундаментализъм като реакция на либерализма и глобализацията получи напоследък популярност в световен мащаб. Но философите често изказват противоположни мнения. Според Славой Жижек ИДИЛ е далеч от религиозния фундаментализъм заради преклонението си пред Западната култура. Посланието и образът на истинно вярващи са компрометирани от многобройните, всъщност демонстриращи слабост, убийства. Борис Гройс обаче вижда в ИДИЛ „нов (включително и художествен) авангард“ след дългогодишната невъзможност за радикален манифест в изкуството от епохата на постмодернизма – отговор на студената подреденост на Запада, зачеркната от страст, спонтанност и отдаденост.

В работите си Олег Мавроматти критикува сензационно използваните от Гройс понятия „нов хуманизъм“ и „авангард“ чрез мета-модернистка плетеница от символи. Цветовете в рисунките му иронизират възможната интерпретация, че “красотата на палачи и екзекутирани в минималисткото съчетание от черно (вярващите) и оранжево (неверниците) на фона на жълтата пустиня и синьото небе… вероятно вдъхновява философи като Гройс”.

И докато Борис Гройс и Олег Кулик си сътрудничат в работата над нова изложба, посветена на „новия хуманизъм“ в лицето на ИДИЛ, принципната позиция на Мавроматти е, че авангардът винаги предполага разширяване на рамките. „Политически виждаме връщане назад – към абсолютната забрана, към абсолютния консерватизъм. Става въпрос не за авангард, а за реставрация. Единственият продукт, който можем да наблюдаваме, са мистериозните видеа на екзекуции и унищожаване на културното наследство на човечеството. Но тези гледки не могат да се уподобят на нито един модернистки манифест, защото не предлагат нищо друго, освен разрушение."


Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")
Работно време: вторник-събота, 15.00-19.00 и по уговорка
За контакти: info@ica-sofia.org, iaraboubnova@gmail.com, т. +35928466261, +359889499465



Автор:
ИСИ - София
Публикация:
24.06.2015 г. 16:17
Посетено:
1245
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21679-izlozhba-na-oleg-mavromatti-v-galeriya-isi-sofiya