Изложби

Голо тяло. Скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ

Изложбата се посвещава на 110-годишнината от рождението на Васка Емануилова

Голо тяло. Скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ
Васка Емануилова. "На морския бряг", 1946, теракота


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя изложбата

Голо тяло
Скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ


17 юни 2015 - 12 юли 2015
Откриване на 17 юни, сряда, от 18.00 часа

Изложбата се посвещава на 110-годишнината от рождението на известната скулпторка Васка Емануилова. Със собствения си естетически възглед и присъствие, тя достига до свой стилистически почерк, има своето значимо и достойно място в българската скулптура. Основна част от творчеството ѝ е свързана с важни постижения в областта на голото тяло. През целия си творчески път, близо шест десетилетия, тя се връща към тази вечна тема – човешкото тяло, най-изразително в своята голота. Васка Емануилова го открива за себе си и за нашето изкуство отново, по новому. За нея това е сюжет, който съдържа в себе си не само физическата достоверност на натурата, нито само формалните търсения, а нещо по-дълбоко, свързано с духа и живота.


◊ ИЗЛОЖБАТА

През годините в колекцията на СГХГ са откупувани творби от различни периоди от този жанр и се е оформила интересна сбирка. В 1999 г. е представена изложбата „Голо тяло“, организирана в Градската галерия. В нея са показани множество живописни платна и няколко скулптури.

Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра „Голо тяло“, които се съхраняват във фонд „Скулптура“ и „Графика“ на СГХГ. Експозицията поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век. Това е активният творчески период на Васка Емануилова. Освен нейни творби, в експозицията са включени работи и на други български автори, част от които продължават да се вълнуват от жанра и до днес.

Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията. Посетителите ще видят произведения на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев, Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев и др. А като своеобразен контрапункт, и в същото време като един паралелен и обогатяващ разказ, са представени рисунки на Греди Асса, Марко Бехар, Свилен Блажев, Георги Павлов-Павлето и др. Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство.

Екип: Аделина Филева, Пламен В. Петров, Станислава Николова

Автор: СГХГ
14.06.2015 г. 13:39
Посетено: 2180
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21635-golo-tyalo-skulptura-i-risunki-ot-kolektsiyata-na-sghg