Изложби

Евгений Kузманов – поет на вдъхновеното пластическо съзерцание

Художникът открива изложба и представя албум

Евгений Kузманов – поет на вдъхновеното пластическо съзерцание


◊ СЪБИТИЕТО

В столичната галерия „Форум” (бул. „Васил Левски” 93 А) на 15 юни т.г. (понеделник) от 18.30 ч. ще бъде открита ретроспективна изложба на проф. Евгений Кузманов. В нея ще бъдат представени както скулптура – малка пластика, така и литографии и пастели.

На изложбата ще бъде представен албум на Евгений Кузманов, издаден от „Захарий Стоянов”. В албума освен скулптура, живопис, графика и рисунки на художника са поместени и няколко негови есета „За енергията и вдъхновението в изкуството”, „Изкушенията, суетата и свободата по пътя на твореца”, ”За скулптурата и литературата” и „За моделирането на камъка”. Тези есета имат изповеден характер и разкриват творческата лаборатория на Евгений Кузманов, но те са и написани блестящо. Напомняме, че художникът освен силата на пластическия образ разбира и силата на словото. Той е автор на 15 книги – разкази, новели, романи, които впечатляват с тънкия психологизъм при извайването на характерите, свободното владеене на оригинални фабули и сюжети и тяхното майсторско разгръщане, както и на богатия и цветист български език.
     
В изложбената зала зрителят ще види произведения на Евг. Кузманов от камък, мрамор, бронз и гипс, както и литографии от циклите „Кентавромахия” и „Византия”, както и пастели и рисунки.
   
„Евгений Кузманов е художник на вдъхновеното съзерцание и вкаменената пластическа динамика. Той е творец с ясна, дълбоко промислена концепция за традиционното и модерното, за преходното и вечното. Той следва и разгръща неотклонно тази своя концепция през годините във все по-впечатляващи творби, които убеден съм, ще надмогнат със своите естетически и художествени достойнства суетнята на боричкащите се псевдо постмодерни слави и ще емблематизират продуктивните търсения на съвременната българска художествена култура” – пише Иван Гранитски в предговора на албума.




Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
11.06.2015 г. 16:41
Посетено:
1038
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21629-evgeniy-kuzmanov-poet-na-vdahnovenoto-plastichesko-sazertsanie