Изложби

Изложбата „Български витраж“ гостува на Сливен

18 юни – 06 август 2015, Художествена галерия „Димитър Добрович“

Изложбата „Български витраж“ гостува на Сливен
Дебют: Невена Лефтерова, Имаго.


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Български витраж“ гостува на Сливен

18 юни – 06 август 2015
 
Художествена галерия „Димитър Добрович“, гр. Сливен
Откриване: 18.06.2015, 17.30 ч.
                                        
Oрганизатор: Фондация Българско арт стъкло

Националната изложба „Български витраж“, показана до сега в София, Варна, Велико Търново и Стара Загора, получи покана за представяне и от Художествена галерия „Димитър Добрович“, гр. Сливен.

Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници.

В първата част, посредством фотоси, са представени творбите на нашите известни художници: Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на важни държавни и обществени институции. Приехме този начин на представяне, тъй като, поради пропускателните режими, тези безценни творби остават недостъпни за очите на масовия зрител. Надяваме се, че настоящата изложба ще бъде добър медиатор между публиката и българските класици на стъклописа, които е крайно време да бъдат извадени от забвението, на което, десетилетия наред, ги обрича неблагодарната ни памет.

Втората част на изложбата е посветена на съвременния български витраж, представяйки с по една работа в материал най-известните автори на нашето време: Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева и Юрий Василев.

Това е и първата сцена за изява на пет дебюта, в началото на техния професионален път: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова и Никола Грозданов.

В изложбата участват художници от различни краища на България – София, Русе, Пловдив, Велико Търново, Сливен и други, които са възпитаници основно на НХА София и Великотърновския университет, а също така има автори, които са завършили своето образование в чужбина.

Тематично проектът е посветен на класическите метални техники на свързване на детайлите – оловна и тифани, интерпретирани в традиционен витражен панел. Надяваме се, че в бъдеще ще успеем да представим нови техники и теми, които да запознаят публиката с модерните тенденции в това изкуство в Европа и по света.

Изложбата няма търговски характер. Целта е да се направи, доколкото е възможно, исторически преглед на развитието на стъклописта у нас, с образователна насоченост към ученическата и студентската аудитория.

Изложбата е придружавана от детска занималня, включваща игри, за които са използвани репродукции на експонатите в изложбата.

Целта е по занимателен и интересен начин най-малките да бъдат въведени в света на едно красиво изкуство, което не се изучава в училище. Децата ще имат на разположение пъзели, кубчета, блокчета за оцветяване и други игри, за чието правилно използване ще бъдат ръководени от оригиналните творби в изложбата. Така детето ще бъде в непрекъснато съприкосновение с живото изкуство, в необичайната, но вълшебна атмосфера на Българския витраж. За по-големите, 12-15 годишни, са разработени тестове, които помагат на младия зрител да обогати своите познания за изкуството на стъклописа.


ФБАС благодари на „Дружба – стъкларски заводи” АД, „Инковес” ЕООД и печатница „Демакс” за оказаната подкрепа.




Автор:
Искра Павлова, ФБАС
Публикация:
10.06.2015 г. 18:34
Посетено:
2302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21621-izlozhbata-balgarski-vitrazh-gostuva-na-sliven