Изложби

Никола Манев. Живопис

Отвъд формата

Никола Манев. Живопис


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Никола Манев - живопис.
Над петдесет творби от различни периоди, част от които се показват за първи път.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 11 май до 3 юни 2006 г. в СГХГ. Официално откриване на 10 май, сряда, от 18 часа.

Уредник на изложбата: Ирина Дакова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Никола Манев е сред българските художници, чието творчество е свързано с едни от най-големите европейски културни центрове.

Роден в град Чирпан (28.08.1940 г.), а по късно завършил художествената гимназия в София, той е приет през 1962 г. в Academie des Beaux Arts в Париж, където завършва класа по живопис на проф. Морис Брианшон. Почти веднага прави пробив като получава първа награда от големия конкурс Шаневар. Животът му става неизменна част от ритъма на европейската културна сцена.

През 1981 г. е член на Управителния съвет на Есенния салон в Париж. Живее и работи в ателието си в Ил Сен Луи, което се превръща в негов пристан след всичките му авантюристични пътувания по света (Аризона, Колорадо, Тунис, Женева, Лондон, Дюселдорф, Таити, Франкфурт и др.). Автор е на над 2500 творби, голяма част от които са притежание на музеи, обществени и частни колекции в над 25 държави.

Живописта му трудно може да бъде определена еднозначно или описана със строга терминология. Тя е фантастична, като приказка от далечни времена, дълбоко асоциативна и многопластова, като времето, в което живеем. Платната на Манев носят магнетичния заряд на странните земни формирования на българската природа (Тракийската низина, Мелник, Белоградчишките скали) и изтънчения колорит на „импресионистичния” Париж.

С годините той създава собствен пластичен език, който показва авторски прочит на абстрактното и фигуративното в живописта. Създава композиции, които рушат формата, но същевременно изграждат чрез светлината образи, въздействащи със силата на подсъзнателното.

Никола Манев е събирателен образ на твореца – космополит, който със своята принадлежност както към българската, така и към френската култура, успява да ни убеди, че всички ние сме част от голямото семейство на европейската културна история.

Автор:
СГХГ
Публикация:
04.05.2006 г. 14:07
Етикети:
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2162-nikola-manev-zhivopis