Изложби

Изложба на Генко Генков от Колекция Димитър Инджов

Творби от различни периоди на художника

Изложба на Генко Генков от Колекция Димитър Инджов
Генко Генков. Портрет на Димитър Инджов, 2004.


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят на Нов български университет със сътрудничеството на Съюза на колекционерите в България представят

Художникът и времето
Изложба на Генко Генков от Колекция Димитър Инджов


04 юни – 31 октомври 2015 година
Откриване: 04 юни, четвъртък, 17.00 часа

Куратор: Музей на НБУ

Творбите са подбрани от различни периоди на художника и го показват в целия му жанров и пластически спектър. Сред тях има и такива, които ценителите и широката публика ще имат възможност да видят за първи път.

Изложбата и съпътстващият каталог са осъществени със съдействието на Централния фонд за стратегическо развитие при настоятелството на Нов български университет.

Официалното слово ще бъде прочетено от Академик Светлин Русев на 04 юни, четвъртък, от 17.00 часа.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Генко Генков (1923-2006) е един от забележителните български художници, който остава в историята на изкуството с ярката си индивидуалност, невероятен талант и неповторим усет за цветове, форми и композиция. Творчеството му обхваща втората половина на ХХ век. Бунтар, който не се влияе от моди и насоки в изкуството, а по-скоро сам създава такива.

Генко Генков е роден на 1 февруари 1923 година в с. Чоба, Пловдивско. Детството му преминава в Бургас, където завършва Полукласическата гимназия. След това завършва специалност „Живопис“ при проф. Дечко Узунов през 1948 г. Първата му самостоятелна изложба през 1966 г. е изцяло акварелна, а през 1973 г. е организирана ретроспективна изложба по случай петдесетата му годишнина. От 1972 година е носител на орден „Кирил и Методий“ ІІІ степен. През 1978 г. получава наградата на СБХ на името на Владимир Димитров-Майстора. През 1980 г. получава първа награда на Международното триенале на реалистичната живопис в София. Последната изложба на Генко Генков е в СГХГ през 2006 г. Художникът умира в София на 83-годишна възраст.

Генко Генков навлиза в художествения живот заедно с новото по-свободно поколение художници едва през 60-те години на ХХ век. Между многото художници името му прави впечатление особено в пейзажната живопис. Той е художник, открояващ се със специфичния си колорит, композиция и психологическо внушение. Картините му са шокиращи за мнозина – ярки, странни като композиция и техническо изпълнение. 

Към края на 60-те силно се изразява способността на Генко Генков да конструира рационално формите в композицията. Вече е избрал цветовата гама, в която работи десетилетия напред и всеки го разпознава дори без подпис на платното.

През 70-те Генко Генков отново учудва критиката и ценителите като покрива платната с множество гъсти багрени пластове, всеки от които видоизменя с релефа си характера на следващите. Съчетава в пейзажите си цветове, които трудно се понасят, положени там, където най-малко се очаква, че е възможно да бъдат положени.

В края на 70-те и началото на 80-те художникът усложнява още повече своята техника и фактура. Наред с пейзажа, той работи и в областта на портрета и акта.

В своето късно творчество през 90-те до 2006 година Генко Генков продължава да рисува пейзажи предимно от софийския квартал „Красна поляна“, където живее и твори. Често пътува извън София, посещава близките села Драгоман, Рударци, Драгоил, Горна Баня, Банкя, за да рисува от натура.


* * *

Една колекция е резултат от различни причини и обстоятелства – лични интереси и пристрастия. До голяма степен отразява този, който я създава. Колекция Димитър Инджов е изграждана с течение на времето с хъс и страст и с основание се нарежда сред най-забележителните, значими и богати сбирки в страната.

Колекционерът Димитър Инджов проявява особен интерес, внимание и слабост към творчеството на големия български художник Генко Генков. Случайната им среща през 90-те години на ХХ в. във времето се превръща в топло и близко приятелство което продължава до края на живота на художника през март 2006 г.

Текст и фотографии Вихра Велкова


Автор:
Публикация:
04.06.2015 г. 12:37
Етикети:
Музей на НБУизложбаГенко Генков
Колекция Димитър Инджов
Посетено:
3598
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21566-izlozhba-na-genko-genkov-ot-kolektsiya-dimitar-indzhov