Изложби

Изложба “ArtExtreme 15” - пъстра като шевица, древна и съвременна

От 05 до 18 юни в Националния етнографски музей при БАН

Изложба “ArtExtreme 15” - пъстра като шевица, древна и съвременна


◊ СЪБИТИЕТО

На 05 юни (петък) от 18:00 часа в Националния етнографски музей при БАН се открива изложбата “ArtExtreme 15”, под патронажа на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. 

“ArtExtreme 15” е призив и послание за опазване на уникалното културно-историческо, архитектурно и етнографско наследство на Варна и България. Изложбата се показва в София след нейната премиера в Мадрид и е част от програмата на Месец на фотографията 2015.

Изложбата на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева е посветена на силата на българския дух, въплътена в творчеството на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров, утвърдил монументалната традиция в българското изкуство и направил синтеза между скулптура и архитектура. Творбите показват във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди. “ArtExtreme” модели са младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна. 

В мултижанровата изложба “ArtExtreme 15” за първи път ще бъдат показани уникални автентични ваяшки костюми и накити от Аврен (обл. Варна), собственост на Йордан Иванов - майстор на традиционни накити и ръководител на Музикално-фолклорно сдружение "Фолклор без граници“, с. Аврен, заедно с колекция шевици на ИЕФЕМ-БАН.  

• На 06 юни (събота) от 11:00 ч. в изложбеното пространство ще се проведе отворено творческо занимание за пресъздаване на автентични ваяшки накити. Повече за предвидените в програмата занимания може да следите на www.andaribg.com.

Изложбата се показва в партньорство с Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, община Варна, община Аврен, Lorenzo Alonso Arquitectos (Мадрид), Българска Национална Телевизия, OFFNews.bg, Печатница Хеликс Прес, 22 Frames. 


◊ ЗА АВТОРИТЕ:

АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева са куратори и консултанти на визуално изкуство. Създатели са на Център за визуална култура “ArtExtreme” с цел насърчаване и развитие на творческите заложби, умения и личностно развитие чрез неформално образование и социални иновации. Специализирани са във визуални комуникации. Съорганизатори са на ежегодната Национална историческа конференция „България в световната  история и цивилизации – дух и култура“. Съучредители са на първата секция за фотожурналисти и видео оператори към Съюза на журналистите в България „Подкрепа“ – член на Международната федерация на журналистите в Брюксел.

АНДАРИ организират и участват в провеждането на значими културни събития и обществени кампании, които допринасят за развитие и обогатяване културното наследство на България, правят достояние постиженията на българската цивилизация в световната  култура и наследство и спомагат за развитието на междукултурния обмен и диалог.


Автор: Дария Василева
03.06.2015 г. 08:19
Посетено: 3069
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21560-izlozhba-artextreme-15-pastra-kato-shevitsa-drevna-i-savremenna