Изложби

Арт Галерия "Ларго" представя Петър Мичев-Педро

Самостоятелна изложба живопис , 27 май - 15 юни 2015

Арт Галерия "Ларго" представя  Петър Мичев-Педро


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

Петър Мичев-Педро

Изложба живопис

27 май – 15 юни 2015

• Пресконференция с художника на 27 май 2015 г., сряда, от 13.00 до 14.00 часа в Арт Галерия Ларго на ул. "Хан Крум" 8, Варна.
   

От 27 май 2015 год. арт галерия “Ларго” ще представи самостоятелна изложба на плевенския художник Петър Мичев-Педро. Двадесет и четири творби, повечето рисувани специално за Варна, ще могат да видят ценителите. Отново много красота, нежност и изящни женски образи има в картините. Художникът често казва, че не прави изкуство, а създава илюзии. Ние бихме казали, че той всъщност създава поезия, материализирани човешки блянове. Поет на женската красота – така може да бъде наречен Педро. Повече от 40 години творчески път, над 12 хиляди нарисувани картини, и все пак плевенчанинът не се уморява да се връща отново и отново към вечните теми: за женската красота, за природата на жената, за майчинството, за влюбените. Но в настоящата му изложба в „Ларго” ще има и изненади: ценителите ще могат да видят три картини, рисувани със смесена техника, която художникът отдавна не е ползвал и показвал. Ще има натюрморт, също по-рядко експлоатирана тема в творчеството на автора, както и изключително изящно и поетично малко платно с ангел.
   
Истински майстор на голото тяло, с фина естетика, Мичев е изцяло посветен на своите нежни видения, които не се уморява да претворява в картините си. За радост на многобройните му почитатели по цял свят. Грациозност, мекота и нежност в елегантните извивки на тялото, лебедова шия, свенливо притворени очи – това са част от образите в картините на Педро. Девойки, на прага на своето моминство, чисти и непорочни като бялата птица, която държат в ръка ще открием в творбите „Черешки”, „Мечтание с бяла птица”. В други платна – сластни и чувствени линии на тялото, дискретна еротична голота, ръцете държат „греховния червен плод” в „Червена ябълка” или галят „мъжкото начало”, олицетворено от коня в „Мечтание с конче”… Обръщаме поглед встрани и откриваме мадона, приласкала рожбата си в „Майчинство” или млада невеста, в богата българска сватбена одежда, пристъпваща към новото начало в своя живот в картината „Тишина”.
   
Елате, насладете се на вълнуващите женски образи в творбите на Педро. Изложбата продължава до 15 юни. Повече снимки на www.largogallery.com
   
   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Петър Мичев е роден на 9 май 1955 година в град Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от 15-годишна възраст. Между 1974 г. и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ. През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на Юнеско на 20. век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак. Петър Мичев е участвал в над 400 групови вернисажа и е реализирал над 120 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка.

От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.

В периода 2000-2005 г. живее в САЩ – в Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”. След 5-годишното му пребиваване в Тампа, 8-милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч. Мичев има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 30 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин и австралийския милиардер Клайв Палмър. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творба на Петър Мичев – „Мадона от Флорида” е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата Флорида. Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005 г. В момента художникът живее и твори в град Плевен. След изложбата му през май 2014 година, това е втората му самостоятелна изява в галерия „Ларго”.


Автор: Нели Вълчева, галерист
23.05.2015 г. 16:11
Посетено: 1861
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21502-art-galeriya-largo-predstavya-petar-michev-pedro