Изложби

“Синергия”: "научен туризъм" в рисунки и бележки

Самостоятелна изложба на Бойко Вачев

“Синергия”: "научен туризъм" в рисунки и бележки


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба “Синергия”: "научен туризъм" в рисунки и бележки

Галерия Дом на архитекта, Варна
21 май 2015 г. – 09 юни 2015 г.

Художник: Доцент д-р Бойко Иванов Вачев, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) и Ръководител на Бюро ЦЕРН към БАН

 
На 21 май 2015 г. от 18 часа се открива самостоятелната изложба на художника д-р Бойко Вачев в Галерията на Дома на архитекта, Варна, ул. „Мусала” № 10:
“Синергия”: "научен туризъм " в рисунки и бележки.

Поредната изложба на художника д-р Бойко Вачев е съвсем различна от предишните му изложби, които бяха свързани с книги или стихосбирки, в които са публикувани рисунки и стихове:
I. Графична изложба „От Божествената частица до българските сгради”;
II. Графична изложба „SMS рисунки в SMS пространство“.

Графичната изложба “Синергия” представя избрани стихове и рисунки от две поетични книги:
1) Добрин Паскалев, Бойко Вачев. SMS стихове и рисунки. Трето преработено издание. Издателство „The Net”. С., 2013.
2) Димитър Кънев. Под стряхата на спомена присядам. Издателство „Колор принт”. Варна, 2013.

Илюстрациите и в двете книги са дело на Бойко Вачев, чиито рисунки са притежание на частни колекции в Украйна, Германия и Швейцария.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В новата изложба авторът доц. д-р Бойко Вачев представя 46 рисунки. Редом с рисунките художникът Бойко Вачев представя бележки, свързани по един или друг начин с обектите, идеите и внушенията, без ограничения на свободата на времето - минало, настояще и бъдеще.

Кураторите на изложбата “Синергия”: "научен туризъм" в рисунки и бележки са известните на Варненската културна общественост творци:
- Художник Радко Мурзов, който вече 44 години ръководи детска школа по изобразително изкуство.
- Архитект Станчо Веков. Активен участник в ръководството на Съюза на архитектите и отговаря за Дома на архитекта във Варна.

В своето фундаментално изследване „Първите творци и раждането на изкуството в зората на човешката история” Чип Уолтър доказва уникална хипотеза: „Най-голямото нововъведение в историята на човечеството не били каменните сечива, нито стоманения меч, а изобретяването на символичните образи от първите творци.”

Придържайки се към този факт, доцент д-р Бойко Вачев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика в новата си изложба е извървял сложния път на учения от търсенето на Божествената частица до разкриването на художествените тайни на Синергията и невидимите страни на Вселената, което е постигнал благодарение на оригиналния си авторски подход - "научен туризъм" в рисунки и бележки. Точно тази иновация в изложбата на художника Бойко Вачев ценителите на съвременното изкуство ще оценят по достойнство.


Автор:
Сияна Илиева Струнчева
Публикация:
20.05.2015 г. 12:42
Етикети:
ВарнаДом на архитектаилюстрациярисунки
Бойко Вачев
Изложба Синергия
Посетено:
2482
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21475-sinergiya-nauchen-turizam-v-risunki-i-belezhki