Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Христо Йотов с „Художникът се забавлява“

Изложба живопис - от 28 май до 24 юни 2015

Арт галерия Le Papillon представя  Христо Йотов с  „Художникът се забавлява“


◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да представи един от най-колоритните български художници - Христо Йотов с живописна експозиция в изложбения салон на галерията на ул. "Драгоман" №12 във Варна в периода 28 май – 24 юни 2015 г. Платната, участващи в изложбата са обединени от искреното мото „Художникът се забавлява“.

Добре познат сред ценителите на съвременното живописно изкуство и високо ценен от колекционерите, често очакващи с нетърпение изненадата от новите истории, Христо Йотов е автор, който съумява да потопи всеки в дебрите на своето художествено въображение. С фино живописно чувство и високи артистични умения творецът с привидна лекота от сизифовския труд на живописното творчество, ни прави съпричастни и съпреживяващи картините, като ли сътворени от подсъзнанието. С елегантно чувство за хумор и завладяващи сюжети художникът умее да съчинява чрез картините си философски разкази – странни и небивали, в които главната роля е отредена на Личността и нейните преживявания. Той изважда на показ най-вече радостта, екстаза от случващото се, без значение какво е то. Всички са деца, които се радват на слънцето, на жеста на природата, да бъдат част от живота, както и да приемат с емоционална чистота предизвикателствата. Всичко при него е необикновено и следва своят си ритъм, като реката която тече, но никога не е една и съща. Всеки образ е разгръщане и опознаване на нова човешката вселена, нова душа. За него е важно да усеща вътрешния кипеж на героите, дори може да им завижда за свободата – макар и тя да е толкова необяснима, както самите герои, но този жизнеутвърждаващ кипеж си остава като отворена врата, на чийто праг стоим с широко отворени очи, с цялото си любопитство.

За почитателите си във Варна, Христо Йотов е подготвил колекция от 15 майсторски изпълнени живописни платна, за да ни разкрие свят, отвъд дребнавостта на делника, отвъд прагматизма… свят – вълнуващ и неописуем, който се долавя с невидими сетива, отварящи се пред необикновеното, пред вълшебното преживяване. Удоволствието на художника от забавлението от създаването на творбите от тази изложба е силно осезаемо и еуфорично завладяващо. Умението да се забавлява човек е качество, което някои хора трудно съхраняват след периода на  детството си, но това е най-истинския начин за възприемане на предизвикателствата на битието, дава възможност за нестандартен нов поглед на нещата и прави творческият процес безценно удоволствие със силно въздействаща магнетичност.


Заповядайте на 28.05.2015 г. от 19:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon за едно вълнуващо пътешествие, вдъхновено от  необятността на фантазията, сътворено чрез неподражаемия стил на Христо Йотов!

И както самият художник казва: започването на нова картина е като първа целувка. Затваряш очи и очакваш тайнството да се случи. Магията да изразиш себе си, и да видиш себе си във възторга на зрителя пред картината. Зад всеки нов щрих има изненада, която е част от великото сътворяване!

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Христо Йотов-Йото е роден през 1950 г. в София. Завършва живопис в НХА през 1979 г. при проф. Панайотов.

Работил е в областта на сценографията, стенописа и приложната графика. От 25 години е на свободна практика и се занимава единствено с живопис. Има повече от петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Творбите му са добре продавани навън, а експозициите му са очаквани с нетърпение  у нас.

Галерии, представящи Христо Йотов: „Корерис” – Атина; ”Артиум” и „Нурол” – Анкара, Истанбул; „Аниксис” – Баден, Швейцария; „Софи” – Цюрих, Швейцария; Български културен център във Виена и Братислава; „Мултитрейт” – гр. Грац, Австрия; „Мейсънс” – Хюстън, САЩ и други.

Произведения на Христо Йотов-Йото са в колекции в НХГ, СХГ, общинските галерии на Пловдив, Шумен, Добрич, Русе, Пазарджик градските галерии в страната и в частни колекции в Канада, САЩ, Европа, Южна Америка.Автор: Галерия "Папийон"
20.05.2015 г. 12:44
Посетено: 1494
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21474-art-galeriya-le-papillon-predstavya-hristo-yotov-s-hudozhnikat-se-zabavlyava