Изложби

Художествена галерия - Русе представя Василка Монева

За 70-годишнината си художничката подреди живописни платна

Художествена галерия - Русе представя Василка Монева
Василка Монева. Интериор с птици.


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 май Художествена галерия - Русе откри поредната самостоятелна изложба на Василка Монева. За 70-годишнината си юбилярката изненада почитателите на живописта, колеги и приятели с цветна емоция, събрана в платна.

Артистична и непредсказуема, Василка Монева преоткрива красотата на делника, на старите къщи в Русе, както и на обикновените предмети. Вази, цветя, плодове във фруктиери, чекмеджета с пясък, клетка с птица, тераса - характерни елементи в нейното творчество, но заредени с артистичен дух. Цветовете в платната й флиртуват, допълват се, преливат извън рамката в... живот. Скучните сгради оживяват с ярка приказна история и се запомнят. Параваните в залата, вместо да прикриват и да изпълняват декоративната си функция, весело намигат на посетителите и са поредния артистичен жест - да бъдем себе си. Единственото нещо, което не трябва да пропускаме, когато прекрачваме залата на Художествена галерия - Русе е да отворим сетивата си и да съпреживеем празника на художничката.


◊ ЗА АВТОРА

Василка Монева е родена на 14 март 1945 г. в Русе. В периода 1963-1966 г. учи аранжиране в Техникума за художествени занаяти в София. Работи като куклоконструктор в Русенския куклен театър. От 1967 г. е в групата на русенските художници. През 1971 г. е приета за член на Съюза на българските художници. Специализира в Cité Internationale des Arts – Париж през 1977 г. Автор на редица самостоятелни изложби в България, Германия, Унгария. Нейни творби са показвани в Париж, Ню Йорк, Берлин, Будапеща, Пекин, Атина, Москва, Рига, Братислава, Букурещ, Мадрид, Барселона, Токио, Потсдам, Виши, Кьолн, Баден.

Носителка на Голямата награда „Русе” (2005) и Голямата награда от Биеналето на малките форми, Плевен (2004). Нейни картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, на общински галерии и държавни учреждения, както и на колекционери в България и в чужбина.



Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
19.05.2015 г. 01:08
Посетено:
2039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21463-hudozhestvena-galeriya-ruse-predstavya-vasilka-moneva