Изложби

Варна Фото Фест представя изложбата „100 години българско кино“

21 май - 11 юни 2015 г., Градска художествена галерия - гр. Варна

Варна Фото Фест представя изложбата „100 години българско кино“


◊ СЪБИТИЕТО

Варна Фото Фест представя изложбата „100 години българско кино“

Експозицията по повод юбилея на българското кино представя в хронологичен ред интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма. Тя е подготвена от Изпълнителна агенция „Национален филмов център" със съдействието на Българска национална филмотека. Художественото оформление на изложбата е поверено на професор Божидар Йонов.

В началото на 2015 г. се навършва един век от премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" Отбелязването на този така важен юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.

Изложбата „Сто години българско кино” беше официално открита на 12 януари в престижната галерия „Средец” на Министерство на културата от министър Вежди Рашидов.

Варна Фото Фест благодари за оказаната чест да я представи и бъде ще бъде нейн домакин от 21 май до 11 юни в Градска художествена галерия "Б. Георгиев" Варна.

 Откриване на изложбата - 21 май, 18.30 часа, Градска художествена галерия - гр. Варна.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

"През януари 1915 г. един млад човек – на 23 години – вижда реализирана една от мечтите си. Това е Васил Гендов – създател и изпълнител в първия български игрален филм „Българан е галант“. От половин година вече е започнала Европейската война, която по-късно ще бъде наречена – Първа световна. Но България за сега не участва в нея, защото раните от Балканската и Междусъюзническата войни са още пресни. За един млад мечтател това няма голямо значение. Той е дързък и успява да сложи началото на игралното ни кино.

За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти. А като добавим късометражните, телевизионните и сериалите – ще получим хилядите заглавия на многоликото българско игрално производство. Всеки зрител има предпочитания и би подбрал своите 100 ленти. Но която и стотица да вземем от създаденото, в нея ще открием живеца на нашето кино. То не е завладяло световните екрани като американското, нито е многобройно като индийското, нито е хладно-философско като скандинавското. То обаче е родното ни кино.

То има награди от най-реномираните фестивали – Кан, Венеция, Берлин и пр. Това е част от историята му. По-важно е, че през последните години редица филми възстановиха контакта с българската публика. След време те ще бъдат цитирани напълно заслужено като класика.

А днес изложбата ни припомня много от творбите, които вече са се сдобили с такъв статут.

Да се потопим в спомените и преживяванията с любими артисти, вълнуващи сюжети и ценени автори."

Проф. Александър Янакиев

Автор:
Димитрина Василева
Публикация:
18.05.2015 г. 13:36
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21457-varna-foto-fest-predstavya-izlozhbata-100-godini-balgarsko-kino