Изложби

"Пътуване до Бешовица" с Росен Рашев-Рошпак

Изложба в галерия "Париж", 16 май - 6 юни 2015

"Пътуване до Бешовица" с Росен Рашев-Рошпак


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Европейската нощ на музеите галерия „Париж“ ще представи самостоятелната изложба на добре познатия художник-наивист Росен Рашев–Рошпак.

Заглавието „Пътуване до Бешовица“ е избрано неслучайно - това е селото, където авторът е израснал, прекарвал е летата си, изживял е цялото си детство и някак естествено после го е запечатил върху своите картини. Бешовица е един голям събирателен образ за Рошпака, който е побрал в себе си цялата природа, приютил е всички животинки и гадинки, разказал е приказки за причудливи същества и е показал на малкото дете добрия Дядо Боже с неговите ангели-пазители. Целият този божествено-земен свят съпътства и до днес неговите „картини-истории“, като разказва на видимите хора за невидимите неща. Много често разказвачите са котки, птици, риби и добри козици, друг път е самият Рошпак, който ни посочва нечии пътуващи души, а пък понякога безмълвно ни поглежда Дядо Боже, придружен от своите ангели и ученици.

Картините на Росен Рашев обхващат двадесет и четири години от творчеството му и разкриват на публиката колко интересни лица може да има един творец. В този смисъл изложбата има един по-скоро ретроспективен характер.

В „Нощ на музеите“ 2015 галерия „Париж“ ще се превърне в един своеобразен музей за творчеството на Росен Рашев–Рошпак.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 06.юни 2015, както и онлайн в сайта на галерия "Париж":
www.gallery-paris.com


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Росен Рашев-Рошпака е роден през 1970 г. във Враца. През 1989 г. завършва Художествена гимназия "Илия Петров" в София. Носител е на наградата за цялостно творчество на фондация "Св. св. Кирил и Методий" (1994) и голямата награда за чуждестранен автор на триеналето за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия (1995). Автор е на десетки самостоятелни изложби в страната, като стилът му остава ярко отпечатан в неподправената традиция на наивистичното изкуство. Живее и твори във Враца.




Автор:
Надя Павлова
Публикация:
15.05.2015 г. 22:19
Етикети:
Посетено:
968
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21443-patuvane-do-beshovitsa-s-rosen-rashev-roshpak