Изложби

Уникална изложба от 100 оригинални гравюри

Съхранената художествена памет на един френски колеж в България

Уникална изложба от 100 оригинални гравюри


◊ СЪБИТИЕТО

В Пловдив предстои откриването на една уникална изложба от 100 оригинални гравюри „Съхранената художествена памет на един френски колеж в България”.

Гравюрите са собственост на Градската художествена галерия. В голямата си част те са на мед от ателието на Лувъра, но има и произведения гравирани и отпечатани извън Франция. През 2014 год. всички гравюри са реставрирани, проучени, описани, дигитализирани и поставени в рамки за завършен изложбен вид.

Изложбата е придружена и от каталог с репродукции. Експозицията и каталогът връщат към нов живот съхранената памет на уникалните гравюри. Това събитие се случва именно днес - 110 години след основаването на Колежа, благодарение на огромния труд положен от Градска художествена галерия – Пловдив, Министерство на културата на Република България с партньорството но Общински институт” Старинен Пловдив”. Традициите на гравьорските ателиета на Лувъра са да дадат възможност за тиражиране на най-харесваните и известни шедьоври от своята колекция. Преобладаващата част от гравюрите са в голям формат, като от запазените плочи на някои от тях могат да се закупят отпечатъци и днес.

Официалното откриване на изложбата е в петък, на 15 май от 18 ч. в Градска художествена галерия, ул. „Княз Александър І” № 15, като се очакват и много френски гости за събитието. 

* * *

Расте броят и на чуждите изпълнители заявили участие в 12-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”, които ще пристигнат в Пловдив през месец юни. Много от тях идват за първи път в България и вече с нетърпение очакват да открият красотите на нашия град. От друга страна се забелязва тенденция към засилване на интереса както за обучение, така и за работа във Франция. Във Франция, като една световноизвестна туристическа дестинация, се наблюдава ръст на търсенето и предлагането на работни места в сферата на туризма, услугите и земеделието. Причината за тези високи параметри именно в Почетното консулство на Франция е, че сертификатите, издавани от Алианс Франсез, са съобразени с Общоевропейската езикова рамка и се признават за работа както във Франция, така и в други франкофонски държави.

„Екипът на Почетното консулство на Франция прави всичко възможно и полага неимоверни усилия за това да се случват неща в Пловдив и да се прави реклама на града ни по света”, сподели Теофана Брадинска, Почетен консул на Република Франция и директор на Алианс Франсез. Всички концерти на Фестивала „Златен ключ” 2015 г. са с вход свободен и са поканени гражданите и гостите на град Пловдив да се насладят на френския шансон.


Автор:
Екип Почетно консулство на Република Франция - Алианс Франсез Пловдив
Публикация:
14.05.2015 г. 16:23
Етикети:
Златен ключАлианс Франсез ПловдивПловдивизложба
фестивал за франкофонска песен
100 оригинални гравюри
Посетено:
1174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21432-unikalna-izlozhba-ot-100-originalni-gravyuri