Изложби

Изложба на Николина Христова

Едно атрактивно присъствие в изкуството

Изложба на Николина Христова
(зад ДКС, по диагонал срещу Галерия "Юка").


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА И НЕЙНОТО ИЗКУСТВО

Николина Стойчева Христова е родена в гр. София на 15.05.1967 г.
През 1986 г. завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства, гр. София, специалност “металопластика”. През 1993 г. се дипломира в Художествената академия “Николай Павлович” в гр. София, специалност “Дизайн”, при доц.  Шошев. След завършването си живее в гр. Варна. От 1994 г. работи в областта на дизайна в акваристиката. Заедно със съпруга си създава малка семейна фирма, която се занимава с търговия и отглеждане на домашни любимци, предимно аквариумни растения и рибки.

Специализира се в проектиране и изпълнение на аквариумни и терариумни системи, както и тяхната поддръжка и декориране. Започва производство на малки серии аквариуми и аксесоари към тях, вкл. осветителни тела и елементи на аквариумния интериор. Прилага познанията и уменията си на дизайнер в област, в която в процеса на осъществяването й до този момент, не е имало професионално участие на художник. Създава съвсем нов образ на домашния аквариум, като го превръща в самостоятелен художествен обект. По оригинален начин съчетава различни техники и материали.

Същевременно работи и в други области на визуалното изкуство, като се занимава с бижутерия, графична рисунка, акварел, илюстрация, маслена живопис, компютърна графика.

Авторските рисунки с туш, акварел и молив са интересен опит да се предаде живописният ефект на литографията по компютърен начин. Така се запазва изразността на рисунката върху хартия и свободата на движението на ръката. Същевременно картината е авторско тиражирано изкуство, защитено от уникален релефен печат. В рисунките винаги има действие и преливане на елементи от различни същества. Независимо дали се противопоставят или сливат, те съществуват в единството на всичко живо и неживо. Част от замисъла са индивидуалните рамки, с нестандартна неосецесионна форма и уникален цвят, както и металните орнаменти, които дават завършек на творбата.

В своята маслена живопис авторката изобразява фантастични същества с човешки лица и природни елементи. Разкрива по откровен начин дълбоко заложени в човека чувства и страсти, алегорично представени чрез голотата и невинността отпреди първородния грях. Показва по необикновен начин органичната връзка между човека и природата. Тези пропити с тънък хумор картини са също с уникални рамки.

Накитите, които авторката изработва, допълват облеклото и представляват приятен и предизвикателен акцент като подчертават нестандартното мислене на своя притежател. Те представляват клончета с плодове и листа, на които са кацнали насекоми. Макар някои от елементите да се повтарят, композициите са различни. Създава и уникални накити-пластики. Всеки накит представлява богато орнаментирано човешко лице с индивидуален характер и настроение.

Работи в областта на рекламата. Рисува илюстрации за художествени календари на различни фирми, които впоследствие се връчват като VIP подаръци.

През 2004 г. прави самостоятелна изложба, която се провежда в Дома на архитекта в гр. Варна. Представя декоративни аквариуми, графика и бижутерия.

През 2005 г. участва в обща изложба живопис в градската галерия “Борис Георгиев“ в гр. Варна.

През 2006 г. участва в обща изложба Дизайн на интериора в галерия на СБХ, ул. “Шипка: № 6, гр. София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Електронно списание LiterNet (бр. 5, 2006) Ви предлага отзив за изложбата от изкуствоведката Виолета Вълканова: Изложба рисунки, живопис и накити на Николина Христова.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
02.05.2006 г. 12:40
Етикети:
Посетено:
571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2139-izlozhba-na-nikolina-hristova