Изложби

Изложба "4D" в галерия "Алгара"

Съвместен проект на художниците Румен Читов, Иван Стойчев, Любомир Вутов и Александър Димитров

Изложба "4D" в галерия "Алгара"


◊ СЪБИТИЕТО

На 11.05.2015 г. в пространството на Галерия АЛГАРА ще бъде открита изложбата „4D, съвместен проект на художниците Румен Читов, Иван Стойчев, Любомир Вутов и Александър Димитров.

Експозицията е естественият резултат от едно многогодишно приятелство, започнало в далечната 1991 г. Свързващото звено бе  собственикът на Matuschek Gallery, който, попадайки в България, пожела да представи група български творци пред немска публика. В групата участваха утвърдени творци като Георги Трифонов, следвани от изключително амбициозната по-млада генерация на Румен Читов, Недко Итинов, Николай Янакиев и Любомир Вутов. Бяха включени и току-що дипломираният Димитър Яранов и второкурсниците в НХА Иван Стойчев, Милен Марков и Александър Димитров. Последвалите изключително успешни изложби оставиха сериозен отпечатък в творческите съдби на художниците, които след толкова години с удоволствие се събират отново в един или друг формат за съвместни изяви. Следващата изложба ще бъде в пространството на Студио БЯЛА ЗОНА през есента.

Изложбата ще бъде на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 30.05.2015 г.


◊ ЛОКАЦИЯ

Събитието ще бъде реализирано в  Галерия АЛГАРА, намираща се на улица „Цар Самуил“ 49, 1000 София. Динамично арт пространство, утвърдило се с множество стойностни експозиции. Активен участник в художествения живот в подкрепа на българските творци.


◊ АВТОРИТЕ

Румен Читов е роден в Карлово през 1960 г. Дипломира се в НХА „Николай Павлович” през 1988 г. със специалност „Живопис”. Има реализирани 16 самостоятелни изложби в България, Люксембург и Германия и многобройни участия в съвместни изложби и арт проекти. Негови произведения са собственост на частни колекции от България, Франция, Германия и САЩ.

Любомир Вутов е роден през 1956 г. Завършва НХА „Н. Павлович”, спец. "Дърворезба". Има зад гърба си реализирани няколко самостоятелни изложби и многобройни участия в престижни международни арт проекти. Авторът работи предимно в областта на пластичните изкуства, като често експериментира с различни видове дърво и метал. Често търсенията му излизат от границите на традиционната скулптура в територията на дигиталните изкуства. Негови творби са собственост на частни колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Белгия, Великобритания. Живее и работи в София.

Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр Пловдив. Завършил НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 15 самостоятелни изложби в България, Австрия и Германия и многобройни участия в съвместни изложби и арт проекти. Автор на 32 кураторски проекта в рамките на Галерия БЯЛА ЗОНА. Негови произведения са собственост на частни колекции от България, Франция, Германия, Япония и Русия.

Иван Стойчев е автор с много сериозна биография, започваща още от студентските му години, и специфичен стил на изразяване. Платната му са характерни със сложността на експресивните състояния и граничеща с абсолютизъм пластичност. Художникът има зад гърба си няколко самостоятелни изложби в България, Германия, Франция, Белгия и САЩ.


Автор: Николо Царев
09.05.2015 г. 22:30
Посетено: 1789
Етикети: Александър Димитров, Румен Читов, Галерия АЛГАРА, Любомир Вутов, Иван Стойчев
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21389-izlozhba-4d-v-galeriya-algara