Изложби

Любен Петров: Apokalypsarium

Изложба в галерия „Академия“ - 11-24 май 2015

Любен Петров: Apokalypsarium


◊ СЪБИТИЕТО

Чешкият център и Националната художествена академия представят

изложбата „Apokalypsarium“ на българския художник Любен Петров, ученик на проф. Мартин Майнер и носител на наградата за творци до 35 години ART PRAGUE Young Award.

Откриването на изложбата е на 11 май от 18 часа в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1. Продължава до 24 май 2015 година.

Експресивно художествено изразяване, ясен интензитет и енергични напластявания на цветовете или оригинална пластичност са отличителните черти в живописната техника на Любен Петров. Широкият диапазон от изразни средства загатва семантичното богатство на чудноватите истории, скрити в гротескните творби, които са пълни със сарказъм, комична естетика, преувеличение и хумор, но също и със задълбочени размисли за отношенията на човека с природата, водещи към апокалиптични заключения.

В творческото си развитие Любен Петров достига до теми дълбоко свързани с цикъла на земния живот и смъртта. В работите си съчетава традицията, символи и елементи на източната и западната култури върху поле от мотиви, произлизащи по схеми от история на изкуството, т.е. християнска иконография, митологични сценарии, но също абстрактни мотиви, вдъхновени от научната фантастика в литературата и киното. Чрез творбите си изказва ироничен коментар на съвременното състояние на цивилизацията, което описва като „apokalypsarium“ – началото на апокалиптичната развала и директно призовава за разрушителни моменти в човешкото съществуване. С това е свързан и огромният стремеж за улавянето на момента. Според думите на самия автор, апокалипсисът винаги присъства, никога не се спира, т.е. винаги е в движение, заради което придобива ново измерение или мутация. Героите са парализирани от някакъв транс, сами в целия свят, засмукани от природното бедствие – апокалипсиса – докато за публиката наблюдаваното събитие остава скрито, тя само го предчувства, което засилва напрежението на недоразказаната история. Спирането на решителния момент е обвито с магическа аура, но съдържанията на творбите имат дълбока идейна основа и демонстрират зрялост във философското мислене на младия автор.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Българският художник Любен Петров (*1984) или Lyube, както е известен на чешката публика, завършва през 2007 г. специалност Стенопис в НХА в София. В обучението си набляга най-вече в овладяване на техниката и занаята в духа на принципите на реализма. В своите фигурални теми Л. Петров и до днес се фокусира върху композицията и добре обмисления план на картината. От родната България му остава влиянието на Боян Добрев, Иво Бистрички и Георги Андонов. След преместването си в Чехия през 2011 г. завършва свободно творчество в ателието на Мартин Майнер. През 2013 г. е отличен с награда за млад автор (ART PRAGUE Young Award). На българската сцена Любе става популярен с участието си на „МОСТ” през 2012 (Конкурс за българско съвременно изкуство МОСТ). През 2013 получава наградата на фондация „Едмонд Демирджиан” за млад автор, а 2014 е номиниран за наградата „БАЗА” – Награда за съвременно изкуство.

В резултат на глобалното обвързване на обществата, културите и традициите, авторът гледа на темите си през два погледа. Така комбинира традиционните елементи с препратки към феномена на съвременното консуматорско общество (комикс, филм) и с помощта на тази иронична митология създава изцяло нова реалност, респективно оценява собственото културно наследство. По игрив и забавен начин свързва миналото с настоящето, а посредством художественото си въображение ни предлага визията на бъдещето или може би тайнствената вселена на безвремието?

Любен Петров изследва не само неизчерпаемостта на картината, но и смисъла на човешкото съществуване чрез странни образи, които показват силата на мисленето на индивида изправен пред апокалиптичния размер на унищожителната развала. Фигурите се превръщат в супергерои на нашето бъдеще.

 

 

 

Автор: Силвия Дерибеева, Чешки център
07.05.2015 г. 17:03
Посетено: 892
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21370-lyuben-petrov-apokalypsarium