Изложби

Арт Галерия "Ларго" представя Иван Обретенов: “Виденията на един минувач”

Изложба живопис, 08-26 май 2015 г.

Арт Галерия "Ларго" представя Иван Обретенов: “Виденията на един минувач”


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

Иван Обретенов

“Виденията на един минувач”

изложба живопис

08-26 май 2015 г.

Откриване на изложбата
на 08 май, петък, от 18.30 часа

• Пресконференция с художника на 07 май 2015 г., четвъртък, от 13.00 до 14.00 часа в Арт Галерия "Ларго" на ул. "Хан Крум" 8.   


След седемгодишна пауза отново на варненска сцена ще се появи един знаков, разпознаваем и любим на публиката варненски художник – Иван Обретенов. От 08 май в салоните на Арт Галерия "Ларго" ще бъде открита неговата петнадесета поред самостоятелна изложба – живопис с поетичното заглавие „Виденията на един минувач”. Многобройните му почитатели ще могат да видят петнадесетина картини, подготвяни в последните 6-7 месеца, специално за тази изложба – композиции, портрети и типични за Иван рисувани спомени и видения.

За художника тази изложба е като една отдавна отлагана среща. Публиката жадува за неговите творби, но и той жадува за публиката. За него срещите с ценителите са като откровения, като мигове на съпреживяване.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

За автора изтъкнатият изкуствовед Пламена Димитрова-Рачева пише: „Иван Обретенов е емблематичен в своите живописни композиции, защото в тях виждаме обредното превръщане на едно пространство, на една земя, на образите, в свой мир. Той символично е белязан със звуците на „неповторимите” български багри от ония есенни, зимни и пролетни дървета и треви, от сребристата светлина на утрото, която осветява отвътре в душата”космическите измерения” на вътрешния свят на художника.”
   
Вниквайки в словата на специалиста, ние, обикновените зрители, ще се съгласим с нея. Защото картините на Обретенов действително са като едни поетични откровения, като интимни и преживяни видения. Това не е случайно и има своята първопричина. Като истински ренесансов творец у Иван Обретенов са събрани много таланти – философ по образование, в младежките си години за малко не е станал и актьор, той е художник по призвание, а поет - по душа. В навечерието на изложбата в галерия „Ларго” излиза от печат втората му стихосбирка „Спасени видения”. Два откъса от нея обличат в слово виденията на художника:

„Будят се сутрин тревите,
блеснали в сребърна тога.
Дали е дъжд
или са сълзите на Бога.”

„След дъжда във късна есен
видях небето през локва дъждовна вода
И себе си видях надвесен
над облачната бяла висина…”

Стиховете му са много лични, като изповед. Такива са и картините му. И пристъпвайки в невидимия свят на духовните му търсения, ние, непосветените, усещаме силната връзка на твореца с неговите вечни теми и образи. Природата е вдъхновителка на меланхолния му колорит, сребърни трептения, уловени от шпаклата на художника, ще открием в почти всяка от новите му творби, експонирани в „Ларго”. В повечето от тях композициите са интимно – камерни. Ще разпознаем любими персонажи от предишни негови изложби – „Ловецът на пеперуди”, момчето, търкалящо пред себе си „Споменът за едно колело”, застиналите във вечността персонажи от „Огледалното време”. В няколко от платната обаче Иван излиза със замах от камерно – интимния формат, за да разгърне със страст абстрактни „Композиции”, любими на неговите германски и скандинавски колекционери.
   
Но какво е една изложба на Иван Обретенов без станалите пословично известни негови портрети. И в настоящата експозиция нетърпеливата публика ще бъде развълнувана от два прекрасни портрета – на актьора Любен Чаталов и на загадъчна „Жена с птица”.
   
Очакваме ви на откриването на 08 май, петък, от 18.30 часа в Арт Галерия Ларго. Изложбата продължава до 26 май. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.

   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Обретенов е роден на 02.04.1948 г. във Варна. Завършил е философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на българските художници. Показвал свои картини в колективни международни изложби в Берлин и Москва (1983), в Гданск (1986), Прага (1987), Торонто (1989, 90, 91), галерия „Gagliardi design” Лондон (1992), „Drouot” Париж (1991), Дом Витгенщайн, Виена (1997). Включен е в холандската колекция „1001 Reasons to Love the Earth”. Иван Обретенов е представен от галерия „EVEart” Будапеща в няколко европейски изложения на изкуството: Line art 1997, 1998, Гент, Белгия, St`art 1998, Страсбург, Франция, Art Jonction 1998 Ница, Франция. Има участия във фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството” през 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2008 г. Иван участва в пленера на СБХ в Илинденци (2012), в Салон на Варненските худижници в галерия "Графити" (2012, 2013, 2014), в Колекция Joachim and Gaby Geortz - Берлин.

Има 15 самостоятелни изложби във Варна, София, Пловдив, Велико Търново, Будапеща, Берлин, Виена. Лауреат на годишната награда на галерия „DIVA” за 2000 г., годишната награда на художествен музей „Георги Велчев” 2007 г. Носител на награда "Варна" в областта за визуалните изкуства за 2009 г. Автор е на поетичните книги "Ангели на спирката" - 2011 г. и "Спасени видения" - 2015 г. Живее и работи във Варна.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
05.05.2015 г. 17:46
Посетено:
1813
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21358-art-galeriya-largo-predstavya-ivan-obretenov-videniyata-na-edin-minuvach