Изложби

Изложба „Морето е за смелите” във Военноморския музей

Посветена на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

◊ СЪБИТИЕТО

Военноморският музей открива изложба „Морето е за смелите”, посветена на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

Изложбата „Морето е за смелите” ще бъде открита във ”Военноморския музей” на 5.05.2015 г. в 11.00 ч.

Над сто предмета и петнадесет информационни табла проследяват най-значимите морски победи на българския военен флот: успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие” от отряда български торпедоносци през на Балканската война; взривяването на руския крайцер „Лейтенант Пушчин”, попаднал на българско минно заграждение по време на Първата световна война; успехите на бреговата артилерия при защитата на българските брегове от чужди нападения.

Значимо място е отделено на морските герои, пожертвали живота си. Сред тях са капитанът на кораб „Княгиня Мария Луиза” Иван Томов и неговият екипаж, които през 1941 г., с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея; моряците от миночистачните катери, загубили живота си, за да осигурят безопасни водни пътища; старшина I степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи и спасил другарите си.

Не са забравени и героите от търговския флот, участвали в спасителни операции при фатални морски катастрофи.

Изложбата ще остане в на разположение на посетителите до 22 юни.

На 6 май музеят ще работи с вход свободен.


Автор:
Военноморски музей
Публикация:
02.05.2015 г. 17:21
Етикети:
Посетено:
743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21341-izlozhba-moreto-e-za-smelite-vav-voennomorskiya-muzey