Изложби

"Баланс" - изложба на Марияна Василева в СГХГ

Първата самостоятелна изложба в България на Марияна Василева

"Баланс" - изложба на Марияна Василева в СГХГ
Марияна Василева. От серията „Съкровищата са навсякъде“, 2008-2010.
Плат, метал, синтетика, дърво, две крушки. 200 x 120 x 50 см.



◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Марияна Василева
Баланс


4-31 май 2015

Откриване на изложбата - 4 май, понеделник, 18.00 часа

Куратор: Мария Василева


Това е първата самостоятелна изложба в България на Марияна Василева, която повече от 20 години живее и работи в Германия. Ретроспекцията представя някои от най-значителните й произведения. Подбрана е специално за пространството на Софийска градска художествена галерия и за българската публика.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Много от работите на Марияна Василева отразяват двата етапа от нейния живот и пребиваването в две различни държави, както и усвояването на нов език и нови културни и социални практики. Макар и отдавна натурализирана в Германия, художничката не прекъсва връзките си с родината. Това паралелно съществуване поражда необичайни образи и силни емоции. Спомените от детството периодически се появяват като активни проблясъци в съвременното обкръжение на авторката.

Внимателното вглеждане в живота наоколо, съчетано с романтичната носталгия на миналото, създава особената характеристика на изкуството й – едновременно актуално и поетично. Тя успява да изрази по един ненатрапчив начин личните си преживявания и колизии, и да ги обвърже с конкретни социални, политически, но и глобални философски теми. Борави по неподражаем начин с разпознаваеми средства. Василева е поет и боец едновременно. В специфичното съчетаване на тези непримирими подходи се състои и въздействието на работите й.

Марияна Василева използва различни изразни средства, за да реализира идеите си. В изложбата са включени скулптури, обекти, инсталации, видеа, създадени през последните десет години и очертаващи характерния й почерк.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Марияна Василева е родена през 1964 г. в Антоново, България. Прекарва ученическите си години в Стражица. 1994-2000 следва в Университета по изкуствата в Берлин, където живее и днес. Работи в областта на видеото, скулптурата, рисунката и инсталацията.

Организирала е много самостоятелни изложби в Берлин, Есен, Аугсбург, Окланд, Лион, Сидни, Палма, Торонто, Бремен, Сан Хуан, Монреал. Участвала е в биеналетата в Бусан, Москва, Варна, Шумен, Сидни и Познан, както и в десетки групови изложби по целия свят.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
01.05.2015 г. 16:41
Посетено:
1169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21339-balans-izlozhba-na-mariyana-vasileva-v-sghg