Изложби

Варна Фото Фест представя „Мистика и Красота. Моята България“

Изложба на Албена Маркова

Варна Фото Фест представя „Мистика и Красота. Моята България“


◊ СЪБИТИЕТО

Варна Фото Фест представя

„Мистика и Красота. Моята България“ - изложба на Албена Маркова

Откриване - 07 май, 18.30 часа, Градска художествена галерия - гр. Варна

Албена Маркова, една от най-големите дами в българската пейзажна фотография, посвещава изложбата си „Мистика и Красота. Моята България“ на магическото обаяние на българската природа.


„Аз не просто се опитвам да запечатам уникални кътчета на страната ни, а искам да предам на гледащия какво е било моето усещане, моята емоция в дадения момент. Моментите на общуване с природата са моменти на свещенодействие. Когато снимам, аз самата минавам в едно друго състояние на духа, извън настоящия момент, извън рамките на видимата реалност. И ако съм успяла да заразя зрителя с красота, аз съм си изпълнила мисията“


◊ ЗА АВТОРА

Албена Маркова е пейзажен фотограф. Започва да снима преди девет години и не след дълго страстта и любовта към фотографията превръщат хобито и в професия.

Любимият сюжет на Албена е природата с цялата й прелест и величие. Подходът, който тя използва, е стремеж да изрази своите усещания в момента на общуване с красивата природа. Планини, море, гори, полета - в нейните снимки оживяват по неповторим начин, белязани с отпечатъка на собствената й душевност. Стилът й е ярък и разпознаваем далече зад пределите на България.

През годините, посветени на фотографията, тя има множество участия в общи и индивидуални изложби, публикации в чужди списания, включително и в годишно издание на Нешънъл Джиографик, нейни кадри са използвани нееднократно за корици на книги от издателски къщи в чужбина, а печатни копия на нейните снимки украсяват стените не на един дом навсякъде по света.

Има редица награди от наши и чужди конкурси.

От две години се занимава и с преподавателска дейност, зад гърба си има серия от мастер класове и уъркшопове по пейзажна фотография, както у нас, така и в чужбина.

Автор:
Димитрина Василева
Публикация:
01.05.2015 г. 16:53
Етикети:
галерияфотографияизложбаВарна Фото Фест
Мистика и красота. Моята България
Албена Маркова
Посетено:
3198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21337-varna-foto-fest-predstavya-mistika-i-krasota-moyata-balgariya