Изложби

Галерия "Възраждане" представя Иван Узунов и Милен Джановски

Изложба живопис

Галерия "Възраждане" представя Иван Узунов и Милен Джановски


◊ СЪБИТИЕТО

На 05.05.2015 г. от 18:00 ч. в галерия „Възраждане“ ще се открие изложба живопис на Иван Узунов и Милен Джановски. Изложбата ще продължи до 18.05.2015 г.


Изложбата на Иван Узунов и Милен Джановски е замислена и изградена върху силата на контраста. Лиричният, нежен и фигуративен живописец Иван, с неговото деликатно и интелигентно докосване до детайла, понякога акварелно свеж, друг път харизматично тъмен и тъжен и Милен Джановски, с бруталното оголване, изцеждане на формата, до нейната първична структура, до монопола на знака.

Би трябвало картините им да се бият, но не – те се допълват като двама участници в една любовна игра. Творбите им излизат от опасната светкавица на контраста и създават свое, оригинално и ярко, силово поле.
Краси Алексиева, 2015 г.

 
◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Иван Узунов е роден през 1958 година в гр. Габрово. Завършил през 1982 г. Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В момента е редовен доцент по живопис и ръководител на катедра “Живопис”.

Има осъществени над 23 самостоятелни изложби в България, Италия, Португалия и САЩ. Има участия в десетки общи изложби в България и чужбина. От 1991 година работи многократно в Италия, където реализира пет монументални творби в църквите "Мадона де ла Салуте" - Мазер, "Сан Роко" - Казоне, "Сан Пиетро е Паоло" - Кастелло ди Годего, "Мадонна ди Глория" - Белуно.

Награди:

2009 – Номинация за живопис от Национален конкурс “Алианц България”, Русе
1999 – Награда на МОН за живопис, Национална изложба на художниците-педагози, В. Търново;
1997 – Диплом от Папския нунций и Позлатен почетен плакет за композициите в църквата в Казоне, Италия.
1996 – Позлатен почетен плакет за композициите в църквата Казоне, Италия.


Милен Петков Джановски

1986 г. завършва НХГ “Акад. Илия Петров” - София;
1994 г. абсолвент на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - специалност Графика при проф. Н. Хаджитанев

Гл. асистент по графика във ФИИ при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, член на СБХ. Председател на Представителство на СБХ В. Търново. Член на aрт група Дупини (1999-2010). Има осъществени 20 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива, пленери и акции.
Автор: Сим Алексиев
29.04.2015 г. 14:08
Посетено: 1469
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21316-galeriya-vazrazhdane-predstavya-ivan-uzunov-i-milen-dzhanovski