Изложби

Хармония, изваяна от вода и светлина

Изложба нетрадиционна фотография на Явор Шопов, Розалина Касабова и Жорж Ру

Хармония, изваяна от вода и светлина


◊ СЪБИТИЕТО

"Хармония, изваяна от вода и светлина"
Изложба нетрадиционна фотография

Явор Шопов, Розалина Касабова и Жорж Ру – с общ графичен поглед.


Изложбата е открита на 28 април 2015 г., от 19,00 ч. в Експо Баня София, бул. "Мария Луиза" 16 и ще продължи до 15 май.

Събитието е придружено от музикално-танцов пърформанс.


Рока България създаде изложбената зала Експо Баня София като културен център, където успешно представя на общността творци от България и чужбина в различни изложби, концерти, дискусии и други инициативи. „Хармония, изваяна от вода и светлина“ е изложба на иновативна фотография в хармония с постоянната експозиция в залата.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Хармония, изваяна от вода и светлина” представя Светове на фантазии, създадени от водата, времето и светлината. Тримата автори – Явор Шопов, Розалина Касабова и Жорж Ру са обединени от общ графичен поглед върху Света. Явленията, свързани с различни проявления на светлината, биват визуализирани през погледа на тримата автори с помощта на фотографията. Първичните образи в тяхното творчество са оформени с нетрадиционни методи на различни технологии. Творбите стимулират развитието на творческото мислене и иновативния дизайн в различни области на съвременните технологични  производства чрез нововъведените форми и обеми, заложени идейно в произведенията на авторите.

Творците припознават мотото на Roca „Водата – движеща сила на живота”. Те се присъединяват към концепциите за екология, природа, вода и устойчивост в качеството им на движеща сила на живота.
Тези концепции са изобразени от Явор Шопов в инсталациите, представляващи образи, получени от светенето на природни компоненти на водата, отложени в кристали с устойчив растеж в продължение на милион години (сталагмити). Те носят ценна информация за промените на околната среда (валежи и засушавания).

Графичните инсталации в творчеството на Розалина Касабова са отражение на природните стихии през призмата на резонансното взаимодействие на твореца с околното пространство и човека. Резонансната вълнà, породена от комуникацията на авторката с обекта на взаимодействие, създава движение, оформящо графична картина, в която се наслагва информация. Вторичните образи, изразени чрез огледално експониране, дават повече информация за обекта на резонансното взаимодействие.

Творчеството на Жорж Ру е вдъхновено от силата на необикновени явления в природата. Те са развиващи се образувания на структури на макроскопично ниво. Творбите на Ру провокират творческото мислене и анализа за проявленията на загадъчни образи и обекти в познатата ни триизмерна реалност.

Откриването на изложбата „Хармония, изваяна от вода и светлина” е на 28 април 2015 г., от 19.00 ч. в Експо Баня София (изложбена зала на Roca) на бул. "Мария Луиза" 16.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Доцент Явор Шопов е преподавател по фотография в Софийския университет “Св. Климент Охридски" и ръководител на Университетския център по космически изследвания и технологии. Изобретил е нов фотоапарат за заснемане на флуоресценция и фосфоресценция и с него е заснел уникални фотографии на светене на минерали и кристали в пълна тъмнина.  Много негови фотографии са публикувани на постери и в енциклопедии, учебници, брошури и списания по цял свят. Има снимки, публикувани в над 10 различни издания всяка.

Бил е директор на международната фотографска и художествена интернет галерия Art@Net International Gallery. Правил е много самостоятелни изложби в Южна Корея, Италия и България.

Розалина Касабова – професионален музикант – оперна певица и виолистка. Творец, в чиято палитра на изразни средства присъстват няколко вида изкуства. В отдаденост твори музика, пише импресии, двустишия, философска проза, рисува графики, шие сценични костюми. Обединени в един творец, видовете изкуства усилват значимостта чрез единороден синкретизъм.

Наред с активната концертна кариера на певица, Розалина реализира две самостоятелни изложби „Между два свята” и „Тайнства”. Кодира в авторската си книга „Музите” скрити послания, чиято смисловост ангажира четеца да се потопи в призмата на фундаментални общочовешки познания и опитности от миналото, трансформирайки и поставяйки ги във фокуса на загадъчно бъдеще. Продуцира музикално-сценични проекти в София и други градове на страната. Управлява собствена Фондация „Българско Изкуство – Орфеев Завет”.

Жорж Ру е роден в Париж, но живее в Берлин. Той е един от първите компютърни специалисти в Европа, журналист, фотограф. В продължение на 13 години Жорж Ру създава фотографии по заснет видеоматериал. Важен аспект в творбите му са художествената стойност и връзката  с новите модерни технологии.

Авторът се интересува от „странни” небесни явления, които са необясними. Фотографиите на Жорж Ру са съвременно изкуство, провокиращо сетивата да осъзнават по-концептуално онова, което е скрито и неясно за рационалния ум. Творбите му предоставят възможността да бъде проследен процесът в изследване на непознатото.

Науката изследва закономерностите на природните явления, докато Жорж Ру показва креативността и творческата потенция на тези явления. Според него мисията му е да споделя тази креативност с хората: „Това е доказателство, че няма рязка граница между духа и материята и всичко прелива в единство.”.Автор: Организаторите
28.04.2015 г. 22:20
Посетено: 987
Етикети: Експо Баня София, Жорж Ру, Рока, Розалина Касабова, Явор Шопов, Изложба нетрадиционна фотография
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21311-harmoniya-izvayana-ot-voda-i-svetlina