Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Христо Христов с изложба скулптура и живопис

В рамките на Международния фестивал за съвременно изкуство CONTEMPO

Арт галерия Le Papillon представя Христо Христов с изложба скулптура и  живопис


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия Le Papillon
представя

Христо Христов

Изложба скулптура и живопис

от 30 април до 27 май 2015

 
Христо Христов е добре познат творец не само на варненската публика. Той отново ще завладее съзнанието ни с творби и теми, генериращи съдържания и провокиращи  размисли, артистично пресъздадени чрез възможностите на визуалните и пластични изкуства.

След успешно реализирани проекти в Чехия и Австрия в началото на годината, на 30.04.2015 г. от 19:00 ч. талантливият  художник ще представи изложба скулптура и живопис и пред варненска публика отново в изложбения салон на арт галерия Le Papillon - като част от Международния фестивал за съвременно изкуство CONTEMPO - некомерсиална платформа за насърчаване, представяне и популяризиране на творчеството на млади автори.

В типичния и разпознаваем за него стил, концентриран върху изчистени образи, знаци, кодове и релефи, той изследва темата за възможните проекции и измерения на мечтите, чието съхранение независимо от обстоятелствата, е едно от най-ценните и смислени усилия в живота. Изкуството на Христо Христов е многопластово - като стилистика, естетика, културни измерения. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно - като цвят, композиция, послания... 


◊ ИЗЛОЖБАТА

Авторът за пореден път демонстрира последователност в тематиката свързана с българските традиции и християнската символика. Създава знакови образи и енигматични кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната  тема, а също и в избора на образно-пластичния език  при създаването на скулптурните или живописни творби.

Според Хенри Мур „В скулптурата трябва да се чувства формата просто като форма, а не като описание или спомен. Например яйцето трябва да се възприема  като твърда форма, различна от значения, като храна или от литературната идея, че тя ще се превърне в птица“ -  едно необходимо уточнение, особено в случаите, когато разглеждайки определена скулптурна творба търсим  непременно разказ. Защото отвъд материала, “скулптурата е поезия“ - споделя Христо. Верен на вътрешния си дух, бронзовите му пластики са заредени със силна енергия и патос, с една обща нишка, подчертаваща първичността на любимия му материал – бронза, типичнo за неповторимия стил на художника. Не липсва и символното значение на жеста, особено в пластиките. Тежкият метал разсича пространството, а опитните ръце на творец със силен заряд, като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения. Следвайки вътрешния си импулс на творец, изкуството му намира израз и в живописта. Завладява със силата на експресията и чрез картините си. Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, даваща сетивен израз на идеите, които има, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. в  гр. Варна. През 1982 г. завършва специализирано училище за художествена обработка на камъка в с. Кунино. 1994 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност скулптура в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994 г. е член на СБХ.

От 1995 г. представя свои творби в галерия Georg, о-в Зюлт, Германия. Галерията показва творби на немски и български художници в най-скъпия и богат хотел в света  - Burj Al Arab в Дубай. Едно от фоайетата на този хотел с формата на кораб и височина колкото Айеловата кула е украсено с творба на Христо. От 1997 г. изработва годишните награди “Спортен Икар” на фондация “Български спорт”. 2000 г. - Получава награда “Златно перо” за принос към българската култура; 2003 г. - Изработва монументална пластика, която е поставена в двора на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, София; 2002 г. - Симпозиум по скулптура, “Златни пясъци”; 2002 г. - Участие в обща изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген); 2003 г. - Международен симпозиум - камък, Вунсидел (Германия); 2003 г.- Симпозиум по скулптура, курортен комплекс “Златни пясъци”; 2010 г. - Първа награда на конкурс „Регионални награди Алианц България за скулптура”; 2010 г. – Първа награда Биенале на малките форми - Плевен 2010 г. 

Изложби:

2015 - самостоятелна изложба, Български културен институт, Виена, Австрия
2015 - самостоятелна изложба, Български културен институт, Прага, Чехия
2013 - самостоятелна изложба, Посолство на Република България, Хага, Холандия
2013 - самостоятелна изложба, Бенедиктински духовен център, абатство Свети Адалберт, Холандия
2011 - самостоятелна изложба, Български културен институт, Берлин, Германия
2011 - самостоятелна изложба, галерия „Арт-36”, София
2010 - самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
2009 - самостоятелна изложба, галерия „1908”, София
2009 - самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
2009 - самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София
2008 - самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
2007 - самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
2007 - обща изложба, галерия “Класика”, София
2006 - самостоятелна изложба, Кметство на Бон (Германия)
2005 - самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин (Германия)
2005 - самостоятелна изложба, галерия “Артамонцев”, София
2004 - самостоятелна изложба, галерия “БулАРТ”, Варна
2002 - самостоятелна изложба, галерия “Артамонцев”, София
2001 - представя свои творби в галерия Celine, Париж (Франция)
2001 - самостоятелна изложба в хотел Hilton,
2000 - самостоятелна изложба, галерия “Цар Освободител”, София
2000 - самостоятелна изложба, галерия “БулАРТ”, Варна
1999 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), Български културен институт в Берлин (Германия)
1998 - участие в Национална изложба “Скулптура”, галерия “Шипка 6”, София
1998 - самостоятелна изложба, галерия “3,14”, Берген (Норвегия)
1997 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия “Макта”, София
1996 - самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София
1996 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки) галерия “Макта”, София
1995 - участие в “Есенен салон”, галерия “Райко Алексиев”, София
1994 - участие в Национална изложба “Скулптура”, галерия “Досев”, София




Автор:
галерия Папийон
Публикация:
27.04.2015 г. 14:40
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21301-art-galeriya-le-papillon-predstavya-hristo-hristov-s-izlozhba-skulptura-i-zhivopis