Изложби

„От автора до корицата” - сборна експозиция

Изложбите на Софийския международен литературен фестивал гостуват на Склада

„От автора до корицата” - сборна експозиция


◊ СЪБИТИЕТО

„От автора до корицата” - сборна експозиция

28 април - 20 май 2015
Склада, ул. "Г. Бенковски" 11, ет. 4

Откриване - 28 април, вторник, 18:30 часа

Вход свободен

Представянето на изложбите на Софийския международен литературен фестивал са повод да започнем разговор по важна тема, която ще бъде част от програмата ни занапред - за изкуството да се издават книги. За нуждата от внимание и професионализъм във всеки момент – от избора на автор и текст, през съществената работа на редактора и коректора до подходящото оформление – корица, хартия, шрифт.

Затова, заедно с изложбите, ще можете да видите и подбрана селекция от книги, издадени в България, които са в най-добрата традиция на съвременния дизайн на книгата. Те са любезно предоставени от книжарница „Български книжици“.

• Да започнем с добрите примери за автори:

В продължение на три години фотографът Владислав Христов прави портрети на световноизвестни писатели, посетили България. Първата колекция от 22 фотографии беше представена през 2013 г. под заглавието „Да откриеш остров“, а през 2014-а „Усмивката“ събра още 25 портрета, които ще видите и в настоящата изложба. За своя проект Владислав Христов казва: “Всеки писател има чувствителност, непозната в книгите му, която разкрива само при общуване със своите читатели. Жестове, усмивки, притеснение, неща, които минават като мигове пред очите ни и ако никой не ги запечата в кадър, умират подобно несбъднати книги. Именно тези мигове съм се опитал да уловя при срещата ми с едни от най-големите имена на световната литература. Тези малки наглед детайли издават истинската природа на твореца отвъд думите му и го представят пред нас в цялата му пълнота и земност”.

• Да се спрем покрай добрите примери за корици:

Специално за фокуса на фестивала през 2014-а – „Литература от Скандинавския север“ - художникът Рада Якова направи селекция на корици - образци на скандинавския дизайн на книгата. „Скандинавският дизайн се смята за един от най-напредналите, иновативни и различни. Възможно най-изчистен, уютен, спокоен, светъл. Скандинавският дизайн на книгите, разбира се, е в същата традиция на скандинавския дизайн въобще. Той обединява простотата на визуалния изказ, редуцираните цветове, наивните рисунки, минимализма, свеждането на образа до една линия или до точката, през която е разказан целия сюжет. Сякаш в тишината има повече звук, в белия лист – повече изображение. В по-малкото, повече!“, споделя Рада Якова. Експозиционният дизайн е дело на архитекта Петър Захаринов.

Изборът на място за събитието не е случаен. СКЛАДА - партньор на Фестивала и в двете му издания – е пространство, където може да се види всичко актуално от съвременния дизайн. Предмети, изразяващи крехкото равновесие между изкуство и функционалност, между емоция и рационалност, между индустрия и занаяти. Сред които и книгите...


Софийският международен литературен фестивал се организира от Асоциация “Българска книга“ и се провежда всяка година в края на ноември – началото на декември месец. (Всяка година фестивалът има за фокус чуждестранна литература от различен регион и служи на целите за нейното популяризиране в страната. СМЛФ представя и съвременната българска литература в цялото й многообразие; създава възможност за срещи между читатели и автори както и между български автори и автори от други региони; активира връзките между всички, свързани с литературния процес – автори, издатели, преводачи, критици, илюстратори; организира множество събития, в които литературата се преплита с други изкуства – музика, кино, дизайн, изобразително изкуство.)

Фестивалът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.04.2015 г. 01:39
Етикети:
Посетено:
1034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21294-ot-avtora-do-koritsata-sborna-ekspozitsiya