Изложби

Националната изложба „Български витраж” гостува на Стара Загора

29 април – 12 май 2015 г., Художествена галерия Стара Загора

Националната изложба „Български витраж” гостува на Стара Загора
Велина Сталева, "Целеустременост, илюзия и реалност"


◊ СЪБИТИЕТО

Национална изложба „Български витраж”

Художествена галерия Стара Загора,
бул. „Руски”  27

29 април – 12 май 2015 г.
Откриване: 29.04.2015, 18.00 ч.

Организатор: Фондация Българско арт стъкло
www.bulgarianartglass.org.

С партньорството на Община Стара Загора.
                    
След като беше представена с успех в София, Варна и Велико Търново, националната изложба "Български витраж" се отправя към поредния адрес от своето републиканско турне – Градската художествена галерия на град Стара Загора.

Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници.

В първата част, посредством фотоси, са представени творбите на нашите известни художници: Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на важни държавни и обществени институции. Приехме този начин на представяне, тъй като, поради пропускателните режими, тези безценни творби остават недостъпни за очите на масовия зрител. Надяваме се, че настоящата изложба ще бъде добър медиатор между публиката и българските класици на стъклописа, които е крайно време да бъдат извадени от забвението, на което, десетилетия наред, ги обрича неблагодарната ни памет.

Втората част на изложбата е посветена на съвременния български витраж, представяйки с по една работа в материал най-известните автори на нашето време: Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева и Юрий Василев.
 
Това е и първата сцена за изява на пет дебюта, в началото на техния професионален път: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова от град Велико Търново и Никола Грозданов от София.

Тематично проектът е посветен на класическите метални техники на свързване на детайлите – оловна и тифани, интерпретирани в традиционен витражен панел.

Изложбата няма търговски характер. Целта е да се направи, доколкото е възможно, исторически преглед на развитието на стъклописа у нас, както и да се представят съвременните тенденции в съществуващите у нас школи към Националната художествена академия и Великотърновския университет.

Изложбата се придружава от детска занималня включваща игри, за които са използвани репродукции на експонатите в изложбата.
 
Децата ще имат на разположение пъзели, кубчета, блокчета за оцветяване и други игри, за чието правилно използване ще бъдат ръководени от оригиналните творби в изложбата, в необичайната, но вълшебна атмосфера на Българския витраж.


ФБАС благодари на „Дружба – стъкларски заводи” АД, „Инковес” ЕООД и печатница „Демакс” за оказаната подкрепа.


Автор: Искра Павлова, ФБАС
24.04.2015 г. 16:55
Посетено: 1805
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21283-natsionalnata-izlozhba-balgarski-vitrazh-gostuva-na-stara-zagora