Изложби

Изложба "Кръстопътища" на Виктор Петков в галерия "Монев"

Дебютна изложба - живопис, скулптура и инсталация

Изложба "Кръстопътища" на Виктор Петков в галерия "Монев"



◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Монев" представя

Кръстопътища

Виктор Петков


Дебютна изложба - живопис, скулптура и инсталация

29 април – 20 май 2015 г.

Официално откриване: 29.04.2015 г., 18.30 ч., Бул. "Ситняково" 48,


„Кръстопътища“ е дебютната изложба на Виктор Петков, който представя свои платна, пластики и инсталации, създадени в продължение на четири години. Един забележителен млад автор, чиито теми препращат към крехкия свят на човека, връзката му с природата и сътвореното от самия него. „Кръстопътища“ е личен поглед на художника към изборите, пред които сме изправени ежедневно, към възможностите да съхраняваме, обогатяваме, променяме, преобразяваме и да възприемаме от друг ъгъл пътя, който изминаваме. Художникът не се ограничава в реализирането на своите идеи. За работите си той експериментира с различни техники и материали, използвайки дърво, метал и маслени бои. Част от творбите са провокирани от на пръв поглед непотребни предмети, които всъщност имат своя история - гниещи дънери; дървесни израстъци; печат, намерен в изоставена фабрика; лента от картечница с патрони…

В „Кръстопътища“ Виктор Петков обединява отделните елементи в нов контекст, различни настроения и нюанси, текстури и цветове, създавайки свят, в който с лекота прекрачва границите между реално и имагинерно, нежно и грубо, ценно и обезценено.


◊ ЗА АВТОРА

Виктор Петков е роден през 1980 г., живее и работи в София. Завършил е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия - София, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Занимава се с дизайн и цялостна визуална концепция. Има дългогодишен опит в киноиндустрията, заемайки различни длъжности в екипа на Art Department. Изработва авторски мебели по свой дизайн. През последните години активно се интересува от световната сцена за съвременно изкуство, посещавайки престижни изложения като Венецианското биенале, Art Basel, Documenta, Viennafair и др. Този интерес към динамиката в съвременното изкуство и света като цяло са основно вдъхновение в работата на Виктор Петков, който набляга на собствен почерк и експеримент с различни медии и техники. Авторът е участвал в общи изложби и Биеналето на българския дизайн. „Кръстопътища“ е първата му самостоятелна изложба.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Първата изложба на Виктор Петков показва на софийската публика един млад и обещаващ художник. Неговите търсения са широки – от „изтъканата“ от тънки нишки маслена боя картина, през металните му „заваръчни“ повърхности, до инсталациите от различни намерени предмети. Справката с досегашните му произведения показва, че на този автор не е чужда и кинетичната скулптура от дърво и метал. Но всички тези (на пръв поглед разнопосочни) работи са обединени от мисленето за материала като подмяна и алтернатива на обичайното възприятие. Така ябълката е от дърво, живописната повърхност е от разтопен метал, а в инсталацията присъства специфичен визуален разказ, който може да подскаже на зрителя, че Виктор Петков е възпитаник на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА. В тази изложба присъства не просто интелигентност, но личи онова особено (може би рестриктивно) възпитание на мисленето, което е първия белег за наличие на изкуство и за бъдеще в изкуството.
проф. Свилен Стефанов


Помня Виктор от студентските му години в специалност „Плакат“. Впечатлението, което ми направи тогава, като негов преподавател, бе интересът му към различни форми и течения във визуалните изкуства. Зад това спокойно и някак уравновесено любопитство се усещаше желанието му да вникне в многото формални, философски и естетически концепции представяни  на съвременната световна сцена.

Днес, близо десетина години по-късно, преди откриване на неговата първа самостоятелна изложба мога да кажа, че Виктор е извървял един изключително смислен път. Натрупаната визуална информация е преосмислена и филтрирана, за да се превърне в култура. Именно тя е в основата на разнообразните търсения на Виктор през последните години. Преодолял проблема с изразните средства и безсмисленото лутане в търсене на авторски стил, за него са важни единствено идеята и посланието, които неговите работи носят. Експресивност и провокативна ироничност са определящите качества, обединяващи различните търсения и придаващи съвременния облик в творчеството на Виктор.
проф. Георги Янков


Автор:
Станислава Стоянова
Публикация:
24.04.2015 г. 13:39
Посетено:
1139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21277-izlozhba-krastopatishta-na-viktor-petkov-v-galeriya-monev