Изложби

„Очакване” на Калина Терзиева в галерия "Васка Емануилова"

Платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” представя

„Очакване” на Калина Терзиева в галерия "Васка Емануилова"
Калина Терзиева, Без заглавие, 2014; фотоколаж; детайл от скулптурата на Васка Емануилова „Голо тяло (Мечти)”, 1960-1961


◊ ИЗЛОЖБАТА

Очакване

Калина Терзиева

23.04. – 23.05.2015 / Откриване: 23.04., четвъртък, 19 ч.

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ), бул. “Янко Сакъзов”, 15


Платформата за съвременно изкуство и млади автори на галерия „Васка Емануилова” – „Място за срещи” представя самостоятелната изложба на Калина Терзиева, в която са включени някои от работите от постоянната, историческа изложба на известната българска скулпторка, чието име галерията носи.

За разлика от модерното изкуство, което поставя акцент върху уникалността на произведението, авторството и новаторството в изкуството, съвременното изкуство не непременно се занимава с това. Една от посоките на постмодерността е да отвори поле за експерименти и да разруши представата за еднолинейно, прогресивно, самостойно и историческо развитие на изкуството. Така съвременното изкуство се оказва територия, на която минало, настояще и бъдеще; различни автори, поколения и творби могат да се срещат без йерархия, изискване за продължаване на традицията на изкуството или формална художествена близост.

Изложбата „Очакване” на Калина Терзиева се занимава именно с тази възможност. Художничката премества в пространството на галерия „Васка Емануилова” някои от работите на едноименната скулпторка, изважда ги от контекста на историческата, музейна, постоянна експозиция на галерията и ги показва в пространството редом до свои произведения и рисунки. „Очакване” е названието на една от работите на Васка Емануилова – малка, теракотена, женска фигура, като именно това заглавие художничката избира и за изложбата си. Самата тя, обратно на очакваното, не си поставя задача да коментира връзките между традиция и съвременност или история и настояще; изложбата се занимава с вглеждането между различни произведения (и измерения), които не се съпоставят, а просто присъстват заедно в пространството. Очакването се разполага в празното пространство помежду им; то е действие на приближаванe, на близост, която се поражда в самия процес.


◊ ЗА АВТОРА

Калина Терзиева (р. 1984), завършва специалност „Сценичен и екранен дизайн” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2009 г. През 2013 г. учи „Изящни изкуства” в Gerrit Rietveld Academie в Амстердам. Работи в сферата на киното, театъра и телевизията. В последните години участва в самостоятелни и групови изложби, и инициира проекта „О-о!” – алтернативни пространства за съвременна култура. В рамките на проекта осъществява съвместна изложба “Natural Lifestyles” с художника Станимир Генов през 2012 г. През 2011 г. осъществява „Когнитивен дисонанс”, съвместен проект с Райна Власковска в галерия „Индустриална”.

Калина Терзиева е номинирана за наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2014; както и за наградата за млад автор на фондация „Йордан Парушев”, 2014 г.

* * *

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ), бул. “Янко Сакъзов”, 15 

 


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
21.04.2015 г. 14:14
Посетено:
2293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21257-ochakvane-na-kalina-terzieva-v-galeriya-vaska-emanuilova