Изложби

Изложба, посветена на 100 години от арменския геноцид

Пролетният салон във варненската галерия A&G Art Meeting продължава

Изложба, посветена на 100 години от арменския геноцид


◊ СЪБИТИЕТО

Пролетният салон във варненската галерия A&G Art Meeting продължава и през април с изложба, концерти и представяне на книги. Всички събития в периода 14–30.04.2015 г. са посветени на 100-годишнината от арменския геноцид. Паметта на жертвите (около милион и половина, според историците) се почита всяка година на 24 април.

Силен старт на тематичната програма дава съвместната изложба на Хари и Сандро Арабян. Специалната покана към баща и син отправя собственичката на A&G Art Meeting Анна Халамян.

Известният скулптор от Бургас Хари Арабян ще покаже пред варненските ценители пластики и скулптурни композиции от стъкло, както и автопортрети от бронз. Стъклото е разкошен материал, който дава много възможности – споделя авторът – богат, елегантен, но и капризен. С две думи – материал с характер. Затова го харесвам. А колкото до автопортретите – изследвам собствената си личност, защото смятам, че човек може да бъде откровен най-вече със себе си.

Според изкуствоведа Борис Данаилов „чрез своето творчество Хари Арабян достига до нещо твърде значимо – той създава обекти, които се налагат с вложеното в тях творческо въображение, като едновременно респектират и внушават празничност, тържественост и необичайност. Така те разкриват други измерения в битието на житейската рутина. А именно, това са онези белези, по които съдим за проявите на истинското и вълнуващо изкуство.”

Интересно кореспондира със скулптурите на Хари Арабян серията фотографии на неговия син Сандро Арабян, наречена „Моят арменски род”. Герои на вълнуващите черно-бели и цветни портрети са роднините по бащина линия на младия фотограф. Той ги снима в Бургас, в естествената им среда – у дома или на работното им място. Част от фотографиите са правени в залата на Кукления театър в морския град.

Работата по този проект беше за мен силно емоционална, едно завръщане към корените на моя род, пътуване към себе си – разказва Сандро Арабян. Повечето от моделите са възрастни хора, образите са напълно реалистични, без капка поза или суета. Снимайки ги, аз имах възможност да разговарям с тях, да чуя техните истории, да ги опозная. Очите им - те винаги са замислени и леко тъжни, но излъчват невероятна сила. Портрети на душата, на арменската душа.

Изложбата се открива на 14.04.2015 г. от 19 часа.
Срещата с авторите ще бъде в същия ден между 14 и 15 часа.

Галерия A&G Art Meeting се намира във Варна на адрес: ул. ”Братя Шкорпил” 13.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА НА ПРОЛЕТНИЯ САЛОН

Пролетният салон в галерията продължава на 16.04. от 19 часа с концерт на Ивона Недева (флейта), Надя Гущерова(обой), Тодор Тодоров (кларинет)и Светослав Славчев (фагот). Ще бъдат изпълнени произведения от арменски и европейски композитори:
. Диран Алексанян - "Малка арменска сюита"
. Сергей Асламазян - из сборника от 14 пиеси по записки на Вардапет Комитас
. Карл Гопфарт - Квартет оп. 93
. Жак Ибер - Две пиеси
. Едвард Григ - Сюита от лирични пиеси оп. 12
. Хенди - Сейнт Луис блус

Част от програмата на A&G Art Meeting, посветена на 100-годишнината от арменския геноцид, е представянето на три книги:
. „Арменците в някогашния Базарджик” от Едвард Жамгочян (20.04.)
. „Геноцид и съдба на арменския народ” с автор Теодора Толева (20.04.)
. „Портрети” от Жаклин Бодурова (22.04.).


Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
13.04.2015 г. 15:05
Посетено:
1006
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21197-izlozhba-posvetena-na-100-godini-ot-armenskiya-genotsid