Изложби

„GameOver“ – изложба/сайт-спесифик проект на Венера Смиленова и Мария Малинова в Пловдив

Проектът представя една визия за компютърния свят, в който живеем, за пристрастяването към видео игрите и промяната на съзнанието

„GameOver“ – изложба/сайт-спесифик проект на Венера Смиленова и Мария Малинова в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

„GameOver“ – изложба/сайт-спесифик проект на Венера Смиленова и Мария Малинова в Пловдив

Откриване: 16.04. / 19:00 ч. @ Галерийното пространство на eXAF, гр. Пловдив, бул. „Руски” №89

Изложбата ще продължи до 29.04


Проектът представя една визия за компютърния свят, в който живеем, за пристрастяването към видео игрите и промяната на съзнанието. Фокусиран е върху видео игри, които са пуснати през 1984 година. Избрана е тази конкретна година, за да се направи връзка с новелата на Оруел „1984“ и нейната концепция за публичната манипулация чрез „телеекран“ и „новговор“. Телеекранът е персоналния компютър, а новговор представя специфичня жаргон, който се използва от хората, които играят компютърни игри.

Game Over е съобщение във видео игрите, което сигнализира край на играта и има негативен завършек. В края играта казва на съзнанието ти „GameOver”.
1984-та е важна година за компютърния свят. Първият Мак е презентиран същата година – този, който променя света завинаги.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът е съставен от няколко видеа, gif-ове, една site-specific инсталация и графики, които са компилация от класически и дигитален принт. Техниката за графиките е микс между “chine-colle”, relief print и дигитален принт. Търси се запазване на естетиката на всяка една игра и противопоставянето помежду им.

Инсталацията е тясно свързана с галерийното пространство. Творбата е пространствена и изпълваща едно от пространствата. Изграждането на работата ще бъде своеобразен пърфоманс, който ще бъде прожектиран заедно с нея.

Кратка презентация на игрите:
. “Karateka” - оригинално програмирана за Apple II. Играта е продукция на САЩ, но представя японската култура като тема и визия.
. “Hogan’s Alley” – видео игра от Нинтендо, която е точната противоположност на “Karateka”. Японска продукция, но представя американската култура.
. “Tetris” – видео игра пъзел, създадена в бившия СССР. Това е първата „съветска“ видео игра, която е експортирана в САЩ. Платформата Амига има статични графики на заден план, които репрезентират „съветската естетика“.


Венера Смиленова работи в областта на визуалните изкуства. Поставя себе си и другите в различни среди и често с работите си прави изследване върху човешкото поведение и норми. Чрез своите проекти се опитва да провокира различните сетива – да възбуди нервната система на зрителя и да го ангажира индиректно, а понякога и директно.

Мария Малинова
работи в областта на скулптурата и инсталацията.

Работно време на галерията: по уговорка.



Автор:
eXAF.org
Публикация:
13.04.2015 г. 15:27
Посетено:
897
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21180-gameover-izlozhba-sayt-spesifik-proekt-na-venera-smilenova-i-mariya-malinova-v-plovdiv