Изложби

Галерия "Артур" представя "Магията на арките" - живопис

Самостоятелна изложба на Силви Басева

Галерия "Артур" представя "Магията на арките" - живопис


◊ ПОКАНА

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на
откриване на изложбата "Магията на арките"

Силви Басева
Живопис

На 16.04.2015, четвъртък, от 18.30 ч.
Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36

Изложбата ще продължи от 16.04. до 08.05.2015 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 16.04. до 8.05. галерия „Артур” представя „Магията на арките” – самостоятелна изложба живопис на Силви Басева.

Изборът на теми, сюжети, детайли и колорит в платната на Силви Басева оформя експозицията като пореден епизод от вълнуваща разходка през минало и настояще. Подбраните творби са провокирани и вдъхновени от архитектурни шедьоври. Декоративността, изящната орнаменталност, улавянето на светлината и характерния колорит в храмовите пространства правят от картините артистични документални свидетелства за сътвореното през вековете. Под внушителните сводове, златисти куполи и пищни аркади е защитен човешкият дух и стремежът му към съвършенство.
 
Магията на арките не е само в строителното и архитектурно чудо. Тя е полетът на духа, вярата в светлината и доброто – основа за всяка религия. Изложбата на Силви Басева е проникновен творчески начин за съхраняване на красотата в човешката памет.



◊ ЗА АВТОРА

Силви Басева е родена в гр. Ловеч. Завърша през 1986 г. Художествената гимназия за приложни изкуства в гр. София, специалност Текстил. Дипломира се в Националната художествена академия през 1992 г., специалност Стенопис. Силви Басева работи в областта на живописта, рисунката, стенописа, витража, оформление на книги и интериорен дизайн. Разработва няколко основни цикъла в творчеството си в жанровете на пейзажа, архитектурния пейзаж, портрета, натюрморта и абстрактната композиция.

Има над 20 самостоятелни изложби живопис в България и участва в множество общи изложби в България, Ирландия, Турция, Русия, Германия, Австрия, Мароко, Италия, в няколко изложби за монументални изкуства и витражи и над 20 пленера. Заедно със свои колеги е един от учредителите на ежегодния фестивал „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”.

Печели награда за живопис в конкурса „Философията на виното и живота” през януари 2004 г. Член е на Съюза на българските художници и Лайънс клуб „София – Средец”.

Нейни картини са собственост на Националната художествена галерия - гр. София, Градските галерии в гр. Балчик и гр. Сливен, Столична библиотека, Леонардовата библиотека – гр. Винчи, Италия, Община Балчик, Фондация „Ценности”, както и много частни колекции в България, Германия, Австрия, Япония, Гърция, Кувейт, Мароко, Италия.

Автор:
Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
Публикация:
09.04.2015 г. 11:59
Посетено:
1224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21179-galeriya-artur-predstavya-magiyata-na-arkite-zhivopis