Изложби

Изложба на Томе Мишев

Изложба живопис в Културно-информациония център на Р. Македония в София

Изложба на Томе Мишев


◊ СЪБИТИЕТО

От 1 април в Културно-информациония център на Р. Македония в София е представена самостоятелна изложба на познатия македонски художник Томе Мишев. Изложбата е резултат от съвместното сътрудничество между Националната галерия на Македония и Културно-информационния център на Р. Македония в София и бе открита от директорите на двете институции: Мая Неделковска-Бързанова и Васко Шутаров. Куратор на изложбата е Люпчо Маленков.

„Тези платна носят въодушевление и радост от рисуването, така че посредством цвета върху платното се отразяват емоциите. Те пък, неговите емоции, сякаш съзнателно заобикалят времето на страдания, падения, кризи, и черпят сокове от най-благородните дълбини на човешката психика. По този начин Мишев рисува красота и хармония за очите. Цветът е смисъла на неговата картина, същевременно е и рисунка, дефинира формата, организира композицията, определя идеята и е символ на чувствата.

Червената, синята, жълтата и зелената са четиризвучие, което доминира в картината, нанесени са със силни и смели ходове с гъста боя. Светлотата избива от цвета, разпръсква се по картината и й дава нови звуци на оптимизъм. Неговият цвят не е без душа, празна колористична игра, а е негова вътрешна потребност, поезия и драма, негов живот, който оставя следи (на малки и големи формати), силна енергия с лични отпечатъци в паметта на пространството и времето, което Мишев живее.”
Лиляна Пердув Мисирлич


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Томе Мишев е роден през 1958 година в Струмица. Завършил е Факултета по изобразителни изкуства в Скопие и е член на Дружеството на художниците на Македония.

Реализирал е редица самостоятелни изложби (Р. България, Босна и Херцеговина, Франция, Германия), бил е участник в много групови изложби (Китай, Чили, САЩ, България) и е носител на значими македонски награди за живопис.


Автор:
КИЦ на Р. Македония
Публикация:
02.04.2015 г. 17:23
Посетено:
858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21152-izlozhba-na-tome-mishev