Изложби

Великденска изложба - икони в галерия "Париж"

Самостоятелна изложба на Анита и Георги Ненчеви

Великденска изложба - икони в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО 

Галерия „Париж“

представя

Великденска изложба – икони

Анита и Георги Ненчеви

02.04.2015 – 30.04.2015
Галерия "Париж" - София, Ул. "Цар Самуил" 47


На втори април галерия „Париж“ ще посрещне предстоящите Великденски празници със самостоятелната изложба - икони на Анита и Георги Ненчеви. Предишното им представяне в галерията беше през 2010 г. под името „Не просто икони“. Тогава  публиката се запозна с любовта на семейството иконописци към наивистичната българска иконография изобразена върху стари, патинирани от времето дъски. Днес, пет години по-късно, ние отново ще се срещнем с далечните образи на християнската иконопис, този път в лицето на едни от първите нарисувани икони, а именно - коптските. Те са толкова близо до усета на авторите към примитива, че сякаш самите те са живели по онова време и са ги сътворявали редом с първите християни.

Най-характерното за иконописта на Ненчеви е спазването на няколко основни линии, които правят различни и съответно категорично разпознаваеми техните икони. Това са - запазване автентичността на дървото, чиято форма се оставя в първоначалния й вид, използването на пчелен восък, което придава мекота и топлота на образите и не на последно място – невероятното „говорещо“ излъчване на лицата, което не подлежи на обяснение, тъй като е резултат на Тайнството, което се случва  между автора и иконата.

От особен интерес ще представлява за зрителя Новозаветната Света Троица, изобразена върху старо дървено корито, към което са прикрепени резбовани вратички, както и един автентичен дървен хомот, който е използван от художниците за вместилище на три икони – по средата е Христос обграден от Ангели, а от двете страни са двата най-основни момента от Христовия земен път - Кръщение Господне и Възнесение Господне.

Ще бъдат показани и много други икони на Пресвета Богородица, на Светци и Ангели и на някои знакови библейски сцени.

С тази изложба галерия „Париж“ иска да пожелае на всички християни – Светли Христови Празници и да поздрави с най-съществения за християнството поздрав: Христос Воскресе!

                                                                 


Автор:
Надя Павлова
Публикация:
30.03.2015 г. 14:37
Етикети:
икониизложбагалерия Париж
Анита и Георги Ненчеви
Посетено:
1643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21118-velikdenska-izlozhba-ikoni-v-galeriya-parizh