Изложби

”Закачки” - изложба на Габриела Жекова

Самостоятелна изложба графика и масло

”Закачки” - изложба на Габриела Жекова


◊ СЪБИТИЕТО

”Закачки” - изложба на Габриела Жекова

30.03. - 20.04.2015
Музикален център „Борис Христов”, ул. „Цар Самуил” 43

Откриване на 30.03.2015, от 18.00 ч.

Изложбата "Закачки" е 15-ата самостоятелна изложба на Габриела Жекова и е посветена на Първи април, ден на шегата. Посетителите ще могат да видят графиките на художничката, да усетят нежността  и позитивизма, ефирността, светлината и блясъка, който излъчват. Маслените картини също са интересни. В тях съзираме Безкрайността, Космоса, частичките от Родната земя... Не липсват и спомените, както и мистерията на неразгаданите сънища.

 
Габриела Жекова е завършила ДМУ и ДМА в София. Зад гърба си има дълъг стаж - 36 г. в БНТ като тонрежисьор и 8 г. като режисьор на дублажа в тв7. В БНТ е и Председател на Асоциация "Звуково оформление”, като е организирала за колегите си множество беседи, семинари, тимбилдинги, награди. Целта й е била ръководството на БНТ да обърне повече внимание на хората „зад кадър”, а колегите да имат стимул за повишаване на професионализма и на квалификацията си. Габриела Жекова е чл. на СБЖ. Многократно е помествала свои статии и интервюта в Софийски вестници. Габриела е и любител художник. Тя е и основател на Фондация „Арт идеи - Духовна светлина”, която ръководи успешно и до днес. Най-мащабният й проект е от 2001 г., когато в с. Батулия прави Благотворителен събор за хора в неравностойно положение. Тя успява да им създаде истински празник, в който да са заедно професионалистите-гости, както и участниците. Тогава специализираните училища получават не само множество подаръци, но и компютри за работа. Всички се веселят под мотото „Човек, природа, космос”, забравили за тегобите си. Следват 13 арт-пленера у нас и в чужбина. През юни предстои и 14-и арт пленер. Тя събира художници професионалисти заедно с любители. Всички взаимно си помагат, творят, създават изкуство, показват го по изложби. Повечето пленери са заснети от оператор, както и от нея. Част от авторските й филми са излъчвани по тв канали. Често художниците, които са с нея, гостуват в радио и телевизионни предавания за култура.


◊ ОЩЕ

Габриела участва и в другата зала на обща изложба. На 31.03.2015, на същото място и по същото време, в друга зала, ще има и Обща изложба ”Четири в едно”. Тук се изявяват участниците в предстоящия, вече и с международно участие арт-пленер, който Г. Жекова е организирала по покана на Мая Кожухарова в „Йовчевата къща” край гр. Елена. 


От България участват: Тодор Тодоров - Директор на Галерията в Разград, Митко Янков от Ловеч, Емил Пенчев от Кърджали, Иван Додов, Габриела Жекова, Илияна Минкова–Ия, Георги Петров, Илиян Стоянов, Клементина Манчева ,Таня Траянова, Костадин Георгиев-Калки, Мариана Матева, Марина Вълчева. От Израел - Гили Уолман, от Македония - Тасим Кадрижа ОУ, от Сърбия - Бранислав  Маркович Умбра, Весна и Марин Милотинович, Боба Миржана Стоядинович.

Тук гостите могат да се насладят на голямо разнообразие от техники, стилове и красиви творби, изработени с любов от артистите.
                       

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.03.2015 г. 14:21
Етикети:
живописграфикаизложба
Габриела Жекова
Закачки
Посетено:
2505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21103-zakachki-izlozhba-na-gabriela-zhekova